8 tips als kinderen te maken krijgen met een scheiding

Datum: 09-10-2023

Leerbericht: 8 tips als kinderen te maken krijgen met een scheiding

1. Wees goed op de hoogte van de afspraken die het kind betreffen. Wanneer komt welke ouder het kind halen of brengen? Is er sprake van co-ouderschap of niet? Plan een gesprek met ouders (zonder kinderen), of als het niet samen kan met de ouder waar het kind het hoofdverblijf heeft.
2. Maak de eerste periode vaker afspraakjes met de ouder(s) om te kijken hoe het met het kind gaat. Bespreek ook wat jij ziet aan reacties bij het kind en hoe jullie het kind samen kunnen helpen.
3. Biedt het kind een luisterend oor en laat weten dat hij of zij er altijd met jou over kan praten.
4. Geef het kind extra aandacht bij de dingen die voor hem of haar belangrijk zijn. Vaak is er in alle hectiek minder aandacht voor de gewone dingen in het leven.
5. Houd er rekening mee dat elk kind dingen verwerkt op zijn eigen manier. Bied hier ruimte voor door bijvoorbeeld boosheid als algemeen groepsthema te maken door middel van spel.
6. Het kan zijn dat er behoefte is aan opvang op andere dagen of tijden. Bekijk wat je daarin kunt bieden.
7. Kijk of je een thema of activiteit kunt doen die aansluit bij de gevoelens van het kind, denk bijvoorbeeld aan het maken van een schilderij over wie het kind mist.
8.Geef het kind de tijd om te wennen aan de nieuwe situatie van een scheiding. Zorg ervoor dat het kind de opvang kan ervaren als een veilige haven waarbij er niet van alles verandert.

KNGO gaat in 2023 thematisch aan de slag. Naast de beschikbare posts op social media, nieuwsberichten en nieuwsbrieven kun je ook toegang krijgen tot al het premium materiaal.

Bekijk het op: https://www.kennisnetwerkgastouderopvang.nl/thema-4e-kwartaal-2023-veiligheid-en-gezondheid/

Wil je ook toegang krijgen tot het premium materiaal, maar ben je nog geen lid? Meld je direct aan via: https://www.kennisnetwerkgastouderopvang.nl/lidmaatschap/lid-worden/