Wetenschappelijk onderzoek: Baby & Child Research Center

Datum: 28-03-2024

Over BRC:
Het BRC doet onderzoek naar de ontwikkeling van baby’s en kinderen. Een samenwerkingsverband tussen de Radboud Universiteit, het Radboudumc en het Max Planck Instituut voor Psycholinguïstiek. Het BRC is in 1999 (en bestaat dus opgericht door Prof. Dr. Anne Cutler. Het was het eerste baby onderzoekscentrum in Nederland waar de taalontwikkeling en later ook sociaal-cognitieve ontwikkeling van baby’s en kinderen werden onderzocht. Later kwam daar ook onderzoek naar zwangere vrouwen en het ongeboren kind bij. In het huidige Baby & Child Research Center worden zwangere vrouwen en kinderen van voor de geboorte tot de leeftijd van zes jaar onderzocht.

Wat onderzoekt het BRC o.a.?

  • Hoe leren baby’s?
  • Taal in ontwikkeling, in het brein, internationaal en spelend taal leren en taalstoornissen
  • Zorg, microbiotica, moedermelk
  • Klanken en woorden, sociale interactie
  • Autisme
  • Stress

Al meerdere jaren staat KNGO/KinderWijs TV in contact met BRC om kennis uit wetenschappelijk onderzoek te verwerken naar praktische online modules voor professionals die met kinderen werken. Directeur Prof. dr. Sabine Hunnius spreekt jaarlijks in het Online Expert Programma en periodiek komt een oproep voorbij voor kinderopvang om ouders regio Nijmegen te wijzen op deelname aan onderzoek.
Het BRC heeft ook een vaste plek in het vakblad voor gastouderopvang StaPP magazine, waar we uitkomsten uit wetenschappelijk onderzoek vertalen naar de praktijk.

Heb je (nieuwe of zwangere) ouders/gastouders in de regio Nijmegen en wil je hem op de hoogte brengen dat zij bij kunnen dragen aan nieuwe ontdekkingen over de ontwikkeling van baby en kind? Verwijs ze dan naar: https://babyandchild.nl/aanmelden/

Het BRC bestaat 25 jaar en dat vieren ze met een mini-festival voor ouders en kinderen die bij het BRC ingeschreven staan.