Week tegen Kindermishandeling 2023

Datum: 20-11-2023

De Week tegen Kindermishandeling is een belangrijke periode waarin we extra aandacht vragen voor dit urgente probleem. KNGO zet zich in om de aanpak van kindermishandeling te versterken, maar ook jij als gastouder of gastouderbureau speelt hierin een belangrijke rol!

Bij KNGO geloven we dat het cruciaal is om professionals in de gastouderopvang te ondersteunen bij het herkennen en adequaat handelen bij kindermishandeling. Daar is het beschikken over de juiste kennis en vaardigheden belangrijk voor. Daarom willen we je graag wijzen op de speciale informatie die we delen tijdens de Week tegen Kindermishandeling. En ieder jaar lanceren we een nieuwe online leermodule en een webinar, zodat jij als professional bijblijft en weer even dit belangrijke onderwerp naar boven haalt.

Meldcode F: Balans tussen privacy en veiligheid?

Pedagogisch professionals hebben, net als andere professionals, te maken met privacy. Een dilemma kan ontstaan wanneer je je afvraagt of je deze privacy moet doorbreken om vermoedens van kindermishandeling bespreekbaar te maken of te melden. Leer in deze module hoe je de balans tussen privacy en veiligheid en welzijn van kinderen kunt bewaken. En oefen je door respectvolle communicatie het vertrouwen van ouders te behouden.

> Bekijk de nieuwe module van KinderWijs TV

Online Kennisbank

Op de Online Kennisbank delen we deze week een speciale praktijkopdracht, tips en weetjes over de gloednieuwe meldcode module. Als KNGO lid vind je in het eerstvolgende StaPP magazine, editie januari 2024 een kortingsvoucher om deze nieuwste module te volgen met € 10,- korting.

> Ga naar de Online Kennisbank

Webinar

Schrijf je nu in voor het Webinar van KNGO en Augeo speciaal tijdens de Week tegen kindermishandeling!

Titel: Help! Een signaal van kindermishandeling
Fabels en feiten over werken met de meldcode

In de Week tegen Kindermishandeling organiseren KNGO en Augeo Foundation een gratis webinar voor gastouders. Aan de hand van een herkenbare casus gaan we in op dilemma’s en pijnpunten waar gastouders tegenaan kunnen lopen als ze het idee hebben dat het bij een kind thuis niet goed gaat. We maken hierbij een verdiepingsslag op hoe je omgaat met signalen van kindermishandeling, een belangrijk onderdeel van de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling. Zie ik het wel goed? Is er wel echt iets aan de hand? Hoe kaart ik signalen aan bij ouders? En wat als ik het mis heb? Hoe betrek ik anderen? Wie kunnen dat dan zijn? Welke rol speelt het gastouderbureau/bemiddelingsmedewerker?

Als gastouder zie je het kind regelmatig, jij kan een ontzettend belangrijke rol spelen als het bij een kind thuis niet goed gaat. Niet alleen voor het kind, maar ook voor de ouders. Aan de hand van een casus komen allerlei dilemma’s naar voren, maar bovenal leer je hoe de meldcode jou – als gastouder – bij dit soort situaties kan helpen.

> Meld je hier aan voor het webinar.

Daarnaast delen we tijdens de Week tegen Kindermishandeling handige informatie en praktische tips op social media. Volg ons op Facebook om op de hoogte te blijven. Samen maken we een vuist tegen kindermishandeling en dragen we bij aan een veilige omgeving voor kinderen. Doe mee, informeer jezelf en deel je kennis met anderen.