Wat betekent de nieuwe Wet DBA voor gastouderopvang?
Vanaf 2025 gaat de Belastingdienst scherper toezien op de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (Wet DBA). Deze wet is bedoeld om schijnzelfstandigheid tegen te gaan. Denk bijvoorbeeld aan de zorgmedewerker of timmerman die eerder
in loondienst werkte en nu voor dezelfde of een andere werkgever als ZZP-er werkt en verder geen andere opdrachtgevers heeft en ook eigenlijk dezelfde werkzaamheden doet als voorheen in loondienst.
De kinderopvang komt in het rijtje van sectoren voor die een ‘scheefgroei’ hebben aan ZZP-ers die eigenlijk in loondienst horen te zijn: schijnzelfstandigheid noemen ze dat.
En let wel: er zitten wel degelijk “echte” ondernemers tussen, die zelfstandigheid kunnen aantonen, voor meerdere opdrachtgevers werken en de ondernemersrisico’s lopen, maar er zijn ook veel relaties die eigenlijk meer lijken op een loondienstverband.
KNGO krijgt geregeld de vraag: wat betekent dit voor het ondernemerschap van de gastouder?
Helaas kan niemand daar momenteel een duidelijk antwoord op geven. Het ondernemerschap van de gastouder heeft in 2015/2016 al eerder onder de loep gelegen. Enkele rechtszaken hebben toen plaatsgevonden
en de rechter heeft bepaald dat de gastouders in kwestie wel degelijk een ondernemers waren. Echter waren daarbij wel enkele belangrijke vereisten van toepassing om dat ondernemerschap onderbouwd te krijgen.
Wil je namelijk gebruik maken van de ondernemersaftrekposten, dan moet je ook kunnen aantonen en onderbouwen dat je een zelfstandige bent.
In een dergelijke periode waarin zpp-erschap en schijnzelfstandigheid onder de loep worden genomen is onze sector altijd onderwerp van gesprek door de relatie van de gastouder en het gastouderbureau.
Echter heeft de overheid bewust gekozen voor deze huidige structuur en de verhouding tussen het gastouderbureau en de gastouder. Een gastouder moet verplicht werken via een erkend gastouderbureau.
Maar wat we daar in ieder geval bij willen voorkomen, is dat deze verhouding gaat lijken op schijnzelfstandigheid. Je moet wel echt “ondernemer” zijn. Dat moest altijd al, alleen is het goed om dat nu weer even scherp te hebben
voor jezelf. Laat je boekhouder meekijken en heb je geen boekhouder, overweeg dit dan. Deze is ook voor jouw financiën altijd van toegevoegde waarde.
In het StaPP magazine van januari 2025 heeft Henk Gardien, boekhouder van de gastouderopvang, een artikel geschreven over de Wet DBA en wat er nou eigenlijk aan de hand
Op KNGO.nl kun je op de financiële pagina’s lezen wat je moet doen om je ondernemerschap aan te kunnen tonen.
En op de Online kennisbank voor KNGO-leden kun je materiaal vinden wat jou helpt bij goed ondernemerschap, zoals:
-> een lijst met aftrekposten
-> jaarlijks (die van 2025 volgt spoedig) een handig excel waar je jouw uren, omzet en kosten kunt registreren.
-> het webinar (3 december 2024) van Henk Gardien over De financien van de zelfstandig gastouder , waar ook de Wet DBA aan bod is gekomen (tijdelijk terug te zien).
Ben je nog geen lid van KNGO?
Dan is dit jouw moment!
Meld je nog gauw aan in december 2024 en ontvang de laatste twee edities van jouw vakblad voor gastouderopvang StaPP magazine en ontvang in januari direct de nieuwste thema editie Werken aan kwaliteit
en ontvang jouw gepersonaliseerde Ledenpas (alleen aanmeldingen voor 20 december!)