Leerbericht: Het aanleren van slaapvaardigheden bij baby’s
Baby’s moeten zelf leren hoe ze zelfstandig in slaap kunnen vallen. Dit proces is niet altijd vanzelfsprekend en verschilt vaak per kind en per gezinssituatie. De manier waarop baby’s leren slapen, wordt sterk beïnvloed door de opvoedingsstijl van de ouders en de waarden en normen die zij belangrijk vinden. Vanaf dag 1 werken en bouwen aan de samenwerking tussen vormen ouders en professionals is de basis om samen een tot slaappatroon en ritueel te komen dat aansluit bij de behoeften van het kind en de (on)mogelijkheden in de kinderopvang.
Waarden, zoals rust, regelmaat en veiligheid, zijn voor velen de basis in het proces van slapen bij baby’s. Ouders hebben vaak specifieke opvattingen over hoe hun baby in slaap zou moeten vallen, zoals wiegen of een slaapliedje zingen/afspelen. Deze waarden kunnen verschillen per cultuur en gezin. Sommige ouders vinden het belangrijk dat hun baby leert om zelf in slaap te vallen zonder hulp, terwijl andere ouders het normaal vinden hun kind in slaap te wiegen.
Normen in de kinderopvang spelen hierbij een grote rol. Het is bijvoorbeeld niet altijd mogelijk om een baby in de opvang op dezelfde manier te laten slapen als thuis, zoals wiegen tot de baby in slaap valt. Daarom is het belangrijk dat ouders en professionals duidelijk afstemmen wat de mogelijkheden zijn en hoe zij samen kunnen werken om de slaapvaardigheden van het kind te ontwikkelen. Dit kan bijvoorbeeld door een slaapplan op te stellen dat rekening houdt met de thuisgewoonten, maar ook past binnen de mogelijkheden van de kinderopvang. Sommige kinderen hebben het nodig om even te huilen om in slaap te vallen. Ze gaan stil in bed liggen, maar vlak voordat ze in slaap vallen beginnen ze te huilen.
Het ontwikkelen van slaapvaardigheden bij baby’s is een proces dat tijd en geduld vergt. Door goede samenwerking en communicatie tussen ouders en kinderopvangprofessionals kunnen baby’s op een consistente manier leren om zelfstandig in slaap te vallen. Deze samenwerking is van groot belang om de overgang tussen thuis en opvang soepel te laten verlopen.
Lees meer! Ben jij gastouder of gastouderbureau en lid van KNGO? Dan heb je via de Online Kennisbank voor leden toegang tot exclusief themamateriaal. Zowel gastouders als gastouderbureaus hebben elk hun eigen Kennisbank, afgestemd op hun specifieke behoeften.
Dit kwartaal staat in het teken van Werken aan normen, waarden en cultuur, een van de vier pedagogische basisdoelen uit de Wet kinderopvang. Ga direct aan de slag met praktijkopdrachten en tools om de Werken aan normen, waarden en cultuur van kinderen te stimuleren.
> Log in en ontdek meer op de Kennisbank!
Wil jij ook toegang krijgen tot het themamateriaal en profiteren van de voordelen? Ontdek wat KNGO voor jou als professional kan betekenen! Ontvang het StaPP magazine, schrijf je in voor webinars en Q&A’s, doe mee met winacties en er is nog veel meer!
>> WORD NU EXTRA VOORDELIG LID VAN KNGO! <<
Wat kan je verwachten dit jaar? Bekijk de KNGO roadmap van 2024.