Leerbericht: De cirkel van veiligheid en vertrouwen

Datum: 24-10-2023

Leerbericht: De cirkel van veiligheid en vertrouwen

De cirkel van veiligheid is een concept dat de basis vormt voor gezonde hechtingsrelaties tussen pedagogisch professionals en kinderen. Om te zorgen dat een kind veilig gehecht is zijn er 2 behoeftes die een pedagogisch professional moet vervullen, die kunnen worden weergegeven in een schema.

Aan de bovenkant van de cirkel wordt de ruimte voor exploratie en avontuur aangeduid. Dit houdt in dat jij het kind stimuleert en motiveert om te ontdekken en op onderzoek uit te gaan. Hierbij hoort ook het aanmoedigen van kinderen om risico’s te durven nemen. Aan de onderkant van de cirkel staat hechting centraal. Dit verwijst naar de behoefte van kinderen aan een veilige basis om naar terug te keren wanneer ze zich overweldigd voelen, bang zijn of zich onzeker voelen.

Als pedagogisch professional is het belangrijk dat deze kinderen zich geliefd, geaccepteerd en begrepen voelen. Het uiteindelijke doel van de Cirkel van Veiligheid is om meer bewustwording te creëren voor de interacties met kinderen en hen te helpen een balans te vinden tussen het aanmoedigen van autonomie en het bieden van emotionele ondersteuning. Zo kan een kind zich optimaal ontwikkelen met een gezonde hechting en zelfvertrouwen.

KNGO gaat in 2023 thematisch aan de slag. Naast de beschikbare posts op social media, nieuwsberichten en nieuwsbrieven kun je ook toegang krijgen tot al het premium materiaal.

Bekijk het op: https://www.kennisnetwerkgastouderopvang.nl/thema-4e-kwartaal-2023-veiligheid-en-gezondheid/