Webinar van KNGO: Boekgesprekjes met…..Christel Lubse

Datum: 16-01-2024

Het eerste webinar voor leden van KNGO was vanavond: Boekgesprekjes met…Help een verrassing! met expert: Christel Lubse.
We brengen verslag uit waar je tevens kennis als inspiratie opdoet.

Van 24 jan. t/m 4 febr. zijn er weer de Nationale Voorleesdagen. Voorlezen is een must bij jonge kinderen. We hebben dit webinar speciaal gepland voorafgaand aan deze week om onze professionals te inspireren en voorbereiden op deze week. Ook paste dit webinar goed bij het thema van KNGO: pedagogisch basisdoel1: Emotionele veiligheid bieden.

Geen ontwikkeling, zonder emotionele veiligheid!
Lekker in je vel, vanuit ontspanning naar welbevinden, ook via prentenboeken aandacht voor emoties. Het prentenboek van de Nationale Voorleesdagen heeft als titel:
Help!….een verrassing.

Wat hebben we te leren rondom emoties?
Leren hoe te herkennen, benoemen, accepteren, uiten. Prentenboeken zijn daar uitermate geschikt voor. Wist je dat in ieder prentenboek wel iets van emoties zit?

Het prentenboek:
Help! Een verrassing gaat over vosje die helemaal niet houdt van verrassingen. Het  vertelpopje van August zit bij het boek.
Ook in dit boek gaat het over je gevoel/emoties, het verschil tussen jou en een ander. De ene persoon houdt van verrassingen, de andere persoon houdt van voorspelbaarheid en wordt niet blij van verrassingen. Suus is het tegenovergestelde, die houdt van drukke, wilde onverwachtse plannen.
Suus en August gaan vandaag iets leuks doen. Maar August weet niet wat ze gaan doen. Hij wacht op Suus en maakt zich zo angstig dat hij straks iets moet gaan doen wat hij niet leuk vindt dat hij zich verstopt. Uiteindelijk gaan ze heerlijk picknicken en heeft August zich druk gemaakt om niets.

Hoe ga je aan de slag met het prentenboek?
Kijk eens naar de emoties van Suus en van August. Herkennen kinderen zich in de personage van August of juist in die van Suus?
De platen laten al een boel emoties en uitdrukkingen zien. Aan de hand hiervan kun je al een gesprekje voeren of deze uitdrukkingen met elkaar uitbeelden.

Hoe ga je aan het boek een gevolg geven?
Maak bijvoorbeeld een verteltafel. Kopieer de personages uit een boek, knip ze uit en plak ze op een ijslolliestokje, eventueel gelamineerd.
Zorg voor een standaard, bijvoorbeeld een kaarten standaard of een piepschuimblok waar je de poppetjes in kunt steken. Op die manier kunnen ze hun eigen verhaal maken.

De kracht van jou als professional zit in de diepere vraagstelling aan kinderen.
Christel heeft daar een boekenwaaier voor met voorbeeldboeken op thema en QR codes voor digitale boeken en instructievideo’s hoe je hiermee omgaat.
Deze boekenwaaier is te bestellen op www.christellubse.nl

Wil je echt specialiseren rondom kind, emoties en coaching?
Kijk dan eens of de leerroute tot KinderEmotiecoach iets voor je is. Christel is een van de bevlogen coaches die je daar tegenkomt.
SPECIALISATIE KINDEREMOTIECOACH

Christel wees ons tijdens het webinar op de Leescirkel van Chambers.
Voor leden van KNGO hebben we op de Online Kennisbank een PDF beschikbaar gesteld met het Vragenspel van Chambers.
Naar de Online Kennisbank