Veiligheidsupdate rondom rookmelders

Datum: 30-11-2024

In juli 2022 werd het verplicht om op elke verdieping in je woning een rookmelder te hebben. Eerder informeerden we onze leden al over deze regel. Echter, er is een wijziging rondom de richtlijnen. Daarom besteden we in dit artikel uitgebreid aandacht aan hoe en waar rookmelders te plaatsen.

Eerder gaf de GGD ‘een landelijke denklijn voor plaatsen van rookmelders bij gastouders, maar nu verwijzen ze naar de veiligheidsregio’s. Deze verandering komt voort uit de constatering dat een uniforme aanpak tot verwarring leidde, ondanks dat de richtlijnen logisch leken. Daarom worden gastouders nu doorverwezen naar de regionale veiligheidsregio’s. Echter, na onderzoek merkt KNGO op dat daar de adviezen landelijk niet uniform zijn. Sommige regio’s adviseren bijvoorbeeld één brandmelder per verdieping, terwijl andere aanbevelen om er een te plaatsen in de vluchtroute.

De GGD laat de keuze aan gastouders (uiteraard in samenwerking met het GOB), op voorwaarde dat deze keuze goed wordt onderbouwd met informatie van de veiligheidsregio en betrouwbare websites. Het is daarom verstandig om kopieën en printscreens te bewaren van de informatie die jij gevonden hebt en in jouw opvang hanteert. Deze informatie kun je dat gebruiken voor eventuele inspecties. In geval van discussie heeft de gemeente-expert het laatste woord.

Deze aanpak zorgt ervoor dat verschillende situaties vragen om verschillende oplossingen en dat jouw lokale omstandigheden invloed kunnen hebben op het plaatsen van rookmelders in jouw opvang. Daarom is het inwinnen van informatie bij betrouwbare bronnen uit jouw regio en het documenteren van de beslissingen die jij maakt in jouw opvang belangrijk om te voldoen aan de regels die gelden in jouw (veiligheids)regio.

Welke rookmelder kies je?

Er zijn verschillende soorten melders verkrijgbaar op de markt. Sommige werken op batterijen, terwijl andere zijn aangesloten op het elektriciteitsnet. Daarnaast variëren de manieren waarop melders reageren op rook of brand. De meest gebruikte melders zijn optische rookmelders en thermische melders.

Optische rookmelder

Optische rookmelders werken eenvoudig: ze sturen een kleine bundel licht uit en vangen deze weer op in een lichtgevoelige cel. Wanneer er rook tussen deze weerkaatsing komt, verandert het licht, wat het alarm activeert.

Thermische rookmelders

Naast optische rookmelders zijn er ook thermische melders beschikbaar. Deze reageren niet op rook, maar geven een alarm als de temperatuur een bepaalde grens bereikt. Thermische melders zijn handig op plekken waar rookmelders vaak onnodige alarmen zouden geven, zoals in de keuken, badkamer en garage waar veel damp of andere gassen kunnen zijn.

Tip: Bekijk de website van jouw veiligheidsregio.

Juist de rook is gevaarlijk Hoewel thermische melders nuttig zijn, is het belangrijk om te weten dat de meeste slachtoffers van brand ontstaan door rook, niet door de brand zelf. Rook kan snel ontstaan bij smeulende branden, zelfs zonder snelle temperatuurstijging. Het gebruik van optische rookmelders wordt aangeraden, omdat ze waarschuwen bij het ontstaan van gevaarlijke rook, wat helpt om tijdig te evacueren.

Zelf aan de slag? Volg de juiste richtlijnen die je kunt vinden op bladzijde 31 van jouw vakblad voor gastouderopvang StaPP magazine.

Wil je StaPP magazine ook ontvangen, maar ben je nog geen lid? Meld je tijdelijk extra voordelig aan en ontvang beide edities van 2024!

JA, IK WIL OOK LID WORDEN VAN KNGO!

Waarom lid worden van KNGO?

  • Direct toegang tot de uitgebreide Online Kennisbank met actuele informatie, tips, en handige tools.
  • Twee keer per jaar het vakblad StaPP magazine boordevol pedagogische artikelen, inspiratie en actuele onderwerpen.
  • Korting op verzekeringen, diensten en toegang tot exclusieve webinars en Q&A-sessies.
  • Netwerkmogelijkheden met andere professionals en gastouderbureaus.
  • Persoonlijk advies van experts, ondersteuning bij administratieve vragen, en praktische financiële tips.
  • Exclusieve winacties en promotie- en raamstickers voor jouw gastouderopvang.

Word nu extra voordelig lid voor slechts €19,95 in november en ontvang de tweede editie van StaPP magazine én de eerste van 2024 als bonus!

Ik ontvang ook graag StaPP magazine!

De Brandweerman