Update FAQ/veelgestelde vragen aan KNGO/Cynthia van Mulekom
Op dinsdag 27 augustus is er een webinar gegeven over de nieuwe scholing Branche-erkende pedagogisch beleidsmedewerker gastouderopvang.
Vanaf 2-5 september hebben bemiddelingsmedewerkers en GOB-houders die zich hebben vooringeschreven als eerste de mogelijkheid om zich in te schrijven voor deze scholing. Vanaf 6 september kan iedereen zich inschrijven tot de plekken voor 2025 vol zijn
Het webinar gaf gelegenheid om vragen te stellen. De opname van het webinar beschikbaar om op te vragen via deze pagina.
Geregeld worden er nog nieuwe vragen gesteld waar KNGO/Cynthia van Mulekom graag antwoord op geeft, lees hier de nieuwste FAQ’s:
Het wetsvoorstel is nog niet definitief toch? Waarom adviseert KNGO om je nu al te scholen tot Pedagogisch beleidsmedewerker?
Dat klopt inderdaad. SZW laat weten dat het wetsvoorstel moet staan en definitief wordt per 1-1-2025. Vanaf daar is er nog een overlooptermijn. Dat geeft de sector tijd om de implementatie te doen. Echter is het bijscholen van professionals iets wat niet binnen enkele maanden kan.
Wanneer er tijd en geld van GOB’s besteedt gaat worden aan bijscholing, dan moet die bijscholing ook echt passend zijn bij de doelgroep en hen vooruit helpen om
met kennis en vaardigheden de nieuwe taak met vertrouwen te kunnen aanpakken. Momenteel zijn er geen echte scholingen die daarin voorzien. Wel algemene coachopleidingen of gericht op de doelgroep kinderdagopvangcoach of instroomeis HBO, 5 lesdagen, vaak met een prijs boven € 1.600 etc…
Vandaar dat wij ons verantwoordelijk voelen om die taak op ons te nemen. Echter kunnen wij dit niet pas starten op het moment dat het echt van kracht gaat, want daar hebben we eenvoudigweg de capaciteit niet voor. Ook de logistieke uitdaging die er voor ons als voor onze cursisten bij komt kijken en het studeren naast alle andere implementaties, maakt dat we besloten hebben we de kennis en vaardigheden en implementatietools nu al willen inzetten.
We krijgen ook veel vragen over de overige kwaliteitseisen, dus de toolkit in combinatie met persoonlijke ondersteuning middels de scholing/training gaat een boel vragen en uitdagingen van GOB’s oplossen en gaat vertrouwen geven in de overgangstermijn.
Gaan we wachten tot het laatste moment, dan moet alles in 1x en komt de sector geheid in een mineurstemming. Dat willen we voorkomen.
Wij coachen onze gastouders al. Is de coaching binnen de nieuwe kwaliteitseisen anders waardoor extra scholing nodig is?
Het gaat om het goed kunnen onderbouwen van de coaching. Het coachplan moeten aansluiten op de ontwikkeldoelen van de gastouder en verband houden met het pedagogisch beleidsplan en het werkplan van de gastouder. Dit vraagt naast stevige gespreksvaardigheid, ook kennis van observeren, activeren, faciliteren en rapporteren. Waarbij coachen anders is dan advies geven. Dit alles moet helder vastgelegd worden in een verslag of persoonlijk ontwikkelplan wat toetsbaar is voor de GGD.
Enkele wetteksten die over dit onderwerp gaan zijn:
De houder van een gastouderbureau beschrijft hiervoor hoe het gastouderbureau de coaching organiseert, hoe de pedagogisch beleidsmedewerker van het gastouderbureau invulling geeft aan de coaching en hoe dit bijdraagt aan het doel van de coaching: het bieden van verantwoorde kinderopvang door de gastouder.”
Het is van belang dat de coaching aansluit bij de ontwikkelbehoeften van de gastouder. Het pedagogisch werkplan opgesteld door de gastouder kan hiervoor een uitgangspunt zijn. Voor effectieve coaching is het van belang dat de pedagogisch beleidsmedewerker en de gastouder vooraf gezamenlijk afspraken maken over het ontwikkeldoel, de inhoud en de vorm van de coaching.”
“Het is de verantwoordelijkheid van het gastouderbureau om aan de toezichthouder aantoonbaar te maken dat de pedagogisch beleidsmedewerker werkzaam bij het gastouderbureau alle gastouders die worden begeleid door het gastouderbureau ten minste drie uur coaching heeft aangeboden. Deze drie uur ziet op daadwerkelijke coaching van de gastouder. De pedagogisch beleidsmedewerker zal, per gastouder, ook tijd kwijt zijn aan voorbereiding en verslaglegging.”
Kan een gastouder de coaching weigeren?
Voor iedere gastouder is het verplicht om deze coaching te volgen. Deze coaching komt bovenop de permanente ontwikkeling. Het is de verantwoordelijkheid van de gastouder om aan de toezichthouder aantoonbaar te maken dat hij of zij ten minste drie uur coaching per gastouderbureau heeft gevolgd. De gastouder kan tijdens een inspectiebezoek toelichten waar de coaching over ging en wat de gastouder hiervan meeneemt in de uitvoering van de werkzaamheden.
Wordt er vereist dat alle bemiddelingsmedewerkers de kwalificatie hebben, of volstaat het met 1 medewerker per gastouderbureau?
Nee, niet alle bemiddelingsmedewerkers hoeven geschoold te zijn voor het geven van coaching. Ieder GOB moet zelf aan het rekenen gaan met het aantal gastouders en de uren van de medewerker(s), dan weet je hoeveel van je medewerkers nodig zijn om de coaching te kunnen bieden. Op zie manier zal de GGD dat ook doen.
Omdat huisbezoeken en coaching op gegeven moment door elkaar heen gaan, zal het erop uitdraaien dat je waarschijnlijk als GOB iedere bemiddelingsmedewerker dit
certificaat wilt geven, maar ook de groei in kennis en vaardigheden en doe je dit tijdig, dan geef je ze ook een stukje vertrouwen in de implementatie van de kwaliteitseisen.
Waarom zou ik me nu al inschrijven voor deelname aan de scholing?
We hopen dat we zoveel mogelijk bemiddelingsmedewerkers kunnen laten groeien in hun vak.
Niet alleen om dat het moet i.v.m. de kwaliteitseisen, maar ook om de bemiddelingsmedewerker als professional en persoon te versterken in het zelfbewustzijn, vakbekwaamheid te ontwikkelen, vakkundig te handelen door actief te reflecteren op eigen drijfveren en belemmeringen, wat leidt tot groei en zelfvertrouwen in het coachen.
Onze vaste achterban krijgt als eerste die mogelijkheid en in 2025 proberen we het qua tijdsinvestering en financieel zo efficiënt mogelijk te houden. De prijs zal later in 2025 omhoog gaan wanneer we minder goed in groepen kunnen plannen. En er zal een inschrijfstop zijn wanneer we vol zitten.
Wat kan ik doen wanneer er geen plekken meer zijn bij KNGO voor deze scholing?
Indien je niet bij KNGO terecht kunt, dan kun je een andere branche-erkende scholing tot pedagogisch beleidsmedewerker kiezen die gegeven wordt aan pedagogisch coaches in de kinderdagopvang. Deze scholingen zijn ook branche-erkend, alleen niet aangepast op de uitdagingen van de bemiddelingsmedewerker in de gastouderopvang, vergen meerdere livedagen en zijn duurder dan deze scholing en is er vaak HBO-niveau vereist als instroomeis.
Heb je een andere vraag? Mail dan met info@kngo.nl