Nieuwsflash! Wet Verbetermaatregelen in de gastouderopvang aangenomen

Datum: 02-10-2024

Het was een spannende dag gisteren, want op 1 oktober ging de Tweede kamer stemmen over het wetsvoorstel Verbetermaatregelen in de gastouderopvang, een belangrijke stap. De Tweede Kamer heeft positief gestemd over het wetsvoorstel, waardoor het is aangenomen.
Lees in het voorgaande nieuwsbericht meer over de stemming van 1 oktober.

Waar is over gestemd?
Hieronder geven we weer waarop gestemd is en welke ingebrachte punten (moties en amendementen) zijn aangenomen en wat is verworpen.
Onderin dit bericht geven we extra toelichting hoe dit werkt in de Tweede Kamer.

Stemmingen in verband met: Wijziging van de Wet kinderopvang in verband met verbetermaatregelen van de gastouderopvang.
AANGENOMEN:

  • Wijziging van de Wet kinderopvang in verband met verbetermaatregelen van de gastouderopvang.
    -> Tip: kijk in het voorgaande nieuwsbericht welke punten onder de wetswijziging vallen.
  • Amendement Inge van Dijk/Welzijn over dat eigen kinderen tot een leeftijd van 8 in plaats van 10 jaar gaan meetellen voor de ‘Beroepskracht-kindratio’ (BKR).
  • Amendement Welzijn/Inge van Dijk over het schrappen dat gastouders geen kinderopvangtoeslag kunnen krijgen voor het laten opvangen van de eigen kinderen bij een andere gastouder.
  • De motie-Flach over het onderzoek naar de afname van het aantal gastouders en de rol van de kostprijs daarin versneld uitvoeren
  • De motie-Welzijn c.s. over in overleg met betrokken brancheorganisaties en de GGD met een plan van aanpak komen om de regeldruk in de kinderopvang en gastouderopvang te verlagen.
  • De motie-Van der Plas/Welzijn over in lopende onderzoeken naar gastouderlocaties extra aandacht besteden aan het verdwijnen van locaties in krimpgebieden.

VERWORPEN:

  • Gewijzigd amendement Flach over het schrappen van de maximering van het aantal gastouderbureaus per gastouder.
  • De motie Flach over de verplichting laten vervallen om iedere gastouder ten minste drie uur coaching te bieden.
  • De motie-Flach over onderzoek doen naar de effectiviteit en proportionaliteit van de voorgestelde verbetermaatregelen voor de gastouderopvang.

Wat zegt de staatssecretaris over het tijdspad en het vervolg?
Het wetsvoorstel zal voor advies naar de Raad van State worden gestuurd. Naar aanleiding van het advies van de Raad van State wordt het nader rapport opgesteld. Daarna kan het besluit ondertekend en gepubliceerd worden. Het streven is om de wet- en regelgeving voor 1 januari 2025 te publiceren.
Ik ben mij ervan bewust dat het zowel voor gastouders, als gastouderbureaus als de toezichthouder tijd kost om zich aan te passen naar de nieuwe kwaliteitseisen.
Zo snel als mogelijk zal ik communiceren over de nieuwe maatregelen en de inwerkingtreding. Hier zal ik ook over in gesprek blijven met de branchepartijen zodat de voorlichting goed aansluit bij de behoeften van de sector.
Gastouderbureaus hebben een begeleidende rol en dienen gastouders te ondersteunen bij het zich eigen maken van de nieuwe kwaliteitseisen. Het behoort op grond van de zorgplicht van gastouderbureaus tot hun reguliere taken om gastouders te scholen en begeleiden, opleiding of training te bieden en de GGD-toetsing te begeleiden.
Daarnaast leg ik bij een aantal nieuwe kwaliteitseisen specifiek de begeleidende rol van het gastouderbureau vast, zoals bijvoorbeeld bij de permanente educatie en het opstellen van een pedagogisch werkplan door de gastouder“.

KNGO plant een extra webinar voor de sector in de maand oktober om veelgestelde vragen te beantwoorden, dus houd de nieuwsbrief in de gaten. Ontvang je nog geen nieuwsbrief, meld je dan aan op de homepagina van www.kngo.nl.

 

Toelichting op het stemmen in de Tweede Kamer:
In de Tweede Kamer in Nederland worden amendementen en moties regelmatig besproken en in stemming gebracht. De uitkomst van die stemming bepaalt of ze worden aangenomen of verworpen. We leggen graag uit wat dat betekent voor beide termen:

  1. Amendement:
    • Een amendement is een wijzigingsvoorstel op een wetsvoorstel dat in de Tweede Kamer wordt besproken. Kamerleden kunnen voorstellen om een onderdeel van een wetsvoorstel aan te passen, bijvoorbeeld door een bepaalde tekst te wijzigen, toe te voegen of te schrappen. De uitslag van de stemming betekent dit dat een meerderheid van de Kamerleden voor of tegen het voorstel heeft gestemd.
    • Aangenomen: De voorgestelde wijziging wordt dan toegevoegd aan het wetsvoorstel.
    • Verworpen: De wijziging wordt dan niet doorgevoerd en het wetsvoorstel blijft ongewijzigd op dat punt.
  2. Motie:
    • Een motie is een formeel verzoek of een uitspraak van de Tweede Kamer aan het kabinet of een specifieke minister, bijvoorbeeld om actie te ondernemen, beleid te veranderen, of om een bepaalde beslissing te heroverwegen. Het is geen wetgevend instrument, maar een middel waarmee de Kamer haar mening of wens kan uiten.
    • Aangenomen: Het kabinet of de minister wordt dan verzocht om de motie op te volgen, hoewel zij dat in principe niet verplicht zijn.
    • Verworpen: De oproep of het verzoek uit de motie wordt dan niet gedaan.

Kortom, als een amendement of motie is aangenomen, heeft het voorstel voldoende steun gekregen in de Kamer en zal er iets mee gebeuren (in het geval van een amendement wordt het wetsvoorstel gewijzigd, bij een motie wordt het kabinet aangespoord om actie te ondernemen). Als het voorstel verworpen is, krijgt het geen gevolg.