Nieuwe regels voorkomen schijnzelfstandigheid
Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst volledig handhaven op schijnzelfstandigheid. Dit kan gevolgen hebben voor gastouders die werken als zelfstandige (zzp’er). Bij schijnzelfstandigheid werk je als zelfstandige, maar voldoe je eigenlijk aan de voorwaarden van een dienstverband. Dit kan risico’s opleveren, zowel voor jou als voor jouw opdrachtgevers.
KennisNetwerk Gastouderopvang (KNGO) ondersteunt gastouders bij het naleven van de regels en biedt praktische hulp om schijnzelfstandigheid te voorkomen.
Wat is schijnzelfstandigheid?
Als zzp’er bepaal je in principe zelf hoe je jouw werk uitvoert en ben je zelfstandig verantwoordelijk voor jouw onderneming. Schijnzelfstandigheid ontstaat als je werkt onder voorwaarden die lijken op loondienst. Bijvoorbeeld als:
- de opdrachtgever bepaalt hoe het werk uitgevoerd wordt;
- je werkt volgens vaste tijden die door de opdrachtgever zijn vastgesteld;
- je afhankelijk bent van één opdrachtgever en daarmee niet zelfstandig opereert.
Waarom is dit belangrijk?
De overheid wil een eerlijke arbeidsmarkt en daarom zijn de regels voor zelfstandigheid aangescherpt. Zowel opdrachtgevers als zzp’ers moeten voldoen aan specifieke rechten en plichten die passen bij hun werkrelatie. Bij twijfel over jouw situatie kun je de keuzehulp gebruiken.
Gevolgen van een verkeerd contract
- Voor de opdrachtgever: De opdrachtgever kan verplicht worden om sociale premies, pensioenpremies en cao-afspraken alsnog na te leven. Ook kunnen er hoge naheffingen volgen.
- Voor de zzp’er: Als je eigenlijk werknemer bent, verlies je belangrijke rechten zoals doorbetaling bij ziekte. Daarnaast kun je onterecht verkregen belastingvoordelen kwijtraken en moeten terugbetalen.
Hoe voorkom je schijnzelfstandigheid?
- Gebruik de keuzehulp: Controleer samen met jouw opdrachtgever of jouw werksituatie voldoet aan de regels.
- Ken de kenmerken van zelfstandigheid: Zorg ervoor dat je voldoet aan de eisen van zelfstandig ondernemerschap. Dit betekent onder andere dat je zelf bepaalt hoe je werkt en dat je meerdere opdrachtgevers hebt.
- Bekijk de voorbeelden: Specifieke voorbeelden voor gastouders zijn te vinden op de website van KNGO en de Rijksoverheid.
Webinar: Voorkomen van schijnzelfstandigheid
Op 14 november organiseerden het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de Belastingdienst een webinar waarin de veranderingen zijn toegelicht. Deze webinars zijn nog steeds terug te kijken:
KNGO staat voor je klaar!
Heb je vragen over wat deze regels voor jou als gastouder betekenen? KNGO biedt ondersteuning en advies, wij helpen je graag met praktische tools, tips en antwoorden op jouw vragen. Samen zorgen we ervoor dat jouw werksituatie goed geregeld is en dat je zonder zorgen verder kunt met jouw belangrijke werk als gastouder.