Meldcode kindermishandeling Module E: Oog voor verwaarlozing

Datum: 04-11-2022

Ieder jaar lanceert KinderWijs TV in samenwerking met KNGO een nieuwe module rondom de belangrijke taak die kindprofessionals hebben rondom de Meldcode kindermishandeling. Na de enorm belangrijke basismodules A en B waar het werken met de Meldcode en de vaardigheden om te signaleren, rapporteren en in gesprek te gaan aan bod komt, wordt er jaarlijks in de Week tegen kindermishandeling een nieuw onderwerp gelanceerd om de kennis van kindprofessionals te verbreden.

In onze serie Meldcode modules heet de nieuwste module: Meldcode kindermishandeling module E: Oog voor verwaarlozing.

Met 36% zijn emotionele en pedagogische verwaarlozing de meest voorkomende vormen van kindermishandeling.
Toch wordt dit door ouders en vaak ook door professionals over het hoofd gezien. Fysieke mishandeling heeft duidelijke aanknopingspunten voor gesprek, maar het in gesprek gaan over een tekort aan aandacht voor de behoeften van een kind kent een hoge drempel. De gevolgen van verwaarlozing zijn groot. Van schade aan het brein en gedrags- en hechtingsproblemen tot verslavingsgevoeligheid.

In deze module zoom je in op de feiten, cijfers en gevolgen om een belangrijke bewustwording te krijgen. Hoe kun je vervolgens oog hebben voor de signalen en hoe ga je in gesprek daarover.

Houd de pagina ‘meldcode kindermishandeling’ van KinderWijs TV in de gaten voor meer informatie: https://www.kinderwijstv.nl/winkel/?filter_themas=meldcode-kindermishandeling/