Masterclass Sabine Hunnius Baby & Child Research Center

Datum: 13-05-2022

Op dinsdag 10 mei deed niemand minder dan Sabine Hunnius, directeur bij Baby & Child research Center, de aftrap van het Online Expert Programma van KinderWijs TV met de Masterclass “De geheimen van het babybrein”. Als expert en schrijver van het boek Het Babybrein is zij voor ons dé persoon om dit onderwerp te delen met onze professionals.
Gastouders en overige professionals die reeds deelnemen aan de leerroute BabyWijs PLUS (IKK/CAO-erkend) en het Jaarprogramma Groeispurt zaten om 20u klaar.

Een paar mooie en belangrijke boodschappen uit de Masterclass waren bijvoorbeeld:
De eerste 1000 dagen zijn de allerbelangrijkste dagen voor de ontwikkeling.
De hersenen worden gevormd, maar ook processen worden ingeregeld, zoals het stressysteem, de hechting en veel processen op lichamelijk gebied.
Hoe komt het nou dat deze periode zo belangrijk is? Meer dan 80 miljard neuronen in de zwangerschap gevormd. In de vroege jaren vormt zich het complexe netwerk van de hersenen, waar we het de rest van ons leven mee moeten doen.

Sabine hoe een econoom ooit de  vergelijking van investeren in Early childhood maakte met een slimme economische investering:
“De beste periode om in te investeren is de vroege periode. Hoe vroeger je investeert, hoe meer je ervoor terug krijgt.”

Neuronen, synapsen, verbindingen die gelegd worden, maar ook het “terugsnoeien”. Waarom werkt dat zo? Alleen op deze manier kunnen onze hersenen zich perfect aanpassen aan de omgeving waarin we opgroeien. Verbindingen die we niet nodig hebben worden gesnoeid en die we nodig hebben worden sterker. Een optimale afstelling van het brein op de omgeving.
(Even ter zijde: onze cursisten van BabyWijs zijn uiteraard allemaal bekend met deze termen en weten dat het terugsnoeien “pruning” heet.)

Wat maakt samen spelen voor jonge kinderen heel moeilijk?
De vaardigheid “je leren inhouden” (handelingscontrole) in de hersenen is nog niet goed ontwikkeld.
Er zijn wel trucjes: leren de ander te begrijpen en leren jezelf in te houden zijn belangrijke oefeningen.
Onderzoek marshmellowtest: kinderen die beter waren in het niet eten van de marshmellow waren ook beter in samenspelen.

En natuurlijk gaf Sabine een mooie inkijk in hoe er in Baby & Child Research Center onderzoek gedaan wordt.
Al met al een waardevolle en zeer leerzame eerste Masterclass!

Over Baby & Child Reserch Center:
Baby & Child Research Center (Nijmegen) doet wetenschappelijk onderzoek naar kinderen vanaf de zwangerschap tot een leeftijd van zes jaar.
Ze onderzoeken de ontwikkeling van taal, sociaal gedrag, denken en het welzijn van ouder en kind.
Heb je een kind tussen 0 en 6 jaar of weet je ouders die zouden willen meewerken aan dit wetenschappelijk onderzoek?
Schrijf je dan in!
HIER AANMELDEN