Leerbericht: De 3 soorten faalangst

Datum: 03-04-2023

Leerbericht. ‘De 3 soorten faalangst’

Faalangst komt bij kinderen in veel verschillende situaties voor. Om faalangst beter te kunnen herkennen bij kinderen, is het belangrijk om te weten welke soorten faalangst er zijn.

1.Soms zijn kinderen zó bang voor een negatief resultaat voor een schoolopdracht, dat dit er juist voor zorgt dat het mislukt. Dit wordt ook wel de cognitieve faalangst genoemd, oftewel de angst in het leren.

2. Wanneer een kind bang is om afgekeurd te worden door anderen of om af te gaan voor een grote groep, heeft het last van sociale faalangst.

3. Ook bij het sporten, tekenen of knutselen kan faalangst optreden. Denk hierbij aan het verliezen van een sportwedstrijd. Dit noemen we motorische faalangst. Omdat faalangst veel invloed heeft op het leven van kinderen, is het belangrijk om kennis te vergroten en hierdoor kinderen te helpen deze faalangst te overwinnen.

In 2023 gaat KNGO thematisch aan de slag. Ieder kwartaal staat een hoofdthema centraal waar weer tal van subthema’s onder vallen. De maanden april, mei en juni staan in teken van het thema ‘Emoties en gedrag’. Via verschillende kanalen worden geregeld inspirerende leerberichten gedeeld, praktijkcasussen en tips om geprikkeld te worden meer te willen weten, leren, lezen en zo kennis en vaardigheden te vergroten. Alles wordt voor jou als professional verzameld op één plek.

Pijl themamateriaal

> Naar het themamateriaal.