In 5 stappen naar een opleidingsplan 

Datum: 06-02-2024

Wat staat erin en kunnen we er de leercultuur positief mee veranderen? 

Wanneer je je professionals regelmatig scholing laat volgen is het raadzaam om een opleidingsbeleid: je lange termijn doelen en visie, uit te stippelen of een opleidingsplan: opleidingsactiviteiten van 1 of enkele jaren binnen de visie van het beleid, te maken. Zonder plan is het lastig om naar een doel toe te werken. Je bent bezig, maar helaas stuurloos.

Elke kinderopvanginstelling moet sinds de Wet IKK een opleidingsplan hebben, waarin het beleid voor opleiding, scholing en loopbaanontwikkeling beschreven is. Maar wat staat er precies in zo’n opleidingsplan en hoe zou dit ook van toegevoegde waarde kunnen zijn voor de leercultuur in de organisatie? 

Een opleidingsplan is een document waarin alle mogelijkheden, voorwaardes en kosten staan beschreven met betrekking tot scholing. Je vindt in het opleidingsplan de opleidingsvisie van de organisatie en informatie over de opleidingen die vanuit de organisatie worden aangeboden. Een opleidingsplan wordt meestal voor 4 à 5 jaar opgesteld, maar kan tussendoor aangepast worden als dit nodig is. 

Tip: op de online leden-omgeving van KNGO vind je het Format Opleidingsplan. Wil je ook toegang krijgen, maar ben je nog geen lid? Meld je vandaag nog aan en profiteer direct van de vele voordelen! 

> JA! Ik wil ook lid worden!