Download de ouderbrief en plan je bijscholing

Datum: 20-11-2024

Tijdens de Week tegen Kindermishandeling willen we als KNGO gastouders en kinderopvangprofessionals extra bewust maken van het belang van bijscholing en oudercommunicatie rondom de meldcode. Kindermishandeling signaleren is geen gemakkelijke taak, en met de nieuwste richtlijnen vanaf 2025 is het belangrijk dat je kennis up-to-date blijft.

Controleer je certificaat en plan je bijscholing

KinderWijs TV heeft onlangs de geldigheidsduur van de meldcode-module A aangepast. Dit betekent dat als je certificaat ouder is dan 2 jaar, deze per 18 november 2024 komt te vervallen. Vergeet niet te controleren of jouw certificaat nog geldig is. Zo niet, plan dan tijdig je bijscholing in om ervoor te zorgen dat je up-to-date blijft en goed voorbereid bent op een mogelijke GGD-inspectie.

Meldcode-modules van KinderWijs TV

KinderWijs TV biedt binnen de online academie verschillende modules aan rondom het werken met de meldcode, waarbij iedere module een ander focuspunt heeft. Klik hier of op de afbeelding voor meer informatie over de modules.

Wil je meer leren over de verschillende modules rondom de meldcode kindermishandeling op je eigen tempo? Bekijk dan de flipgids, waarin alle modules overzichtelijk zijn weergegeven. Hierin vind je gedetailleerde informatie over elk onderwerp, zodat je eenvoudig kunt ontdekken welke module het beste aansluit op jouw behoeften. Klik op de volgende link om de flipgids te bekijken: Flipgids Meldcode Kindermishandeling KinderWijs TV.

  • Module A: ‘Werken met de meldcode kindermishandeling’ – Deze eerste module fungeert als basis voor het werken met de meldcode, het afwegingskader en het voorbereiden op een GGD-inspectie. Module A bevat de basiskennis die jaarlijks herhaald moet worden om signalen te herkennen en het stappenplan rondom kindermishandeling te gebruiken.
  • Module B: ‘Signaleren, rapporteren en in gesprek gaan’ – Deze module richt zich op het versterken van de vaardigheden van pedagogisch professionals op het gebied van signaleren, rapporteren en in gesprek gaan over zorgen om het kind.
  • Module C: ‘Echtscheiding en kinderopvang’ – Deze module gaat dieper in op de vaardigheden van professionals bij echtscheidingen. Hoewel dit een privéaangelegenheid van de ouders is, kan de rol van de professional in de kinderopvang van belang zijn.
  • Module D: ‘Weerbaarheid van kinderen versterken’ – Deze module richt zich op de factoren die de weerbaarheid van het kind beïnvloeden en hoe dit het gedrag van het kind kan beïnvloeden. De module biedt tips en handvatten om hier in de dagelijkse praktijk op een professionele manier mee om te gaan.
  • Module E: ‘Oog voor verwaarlozing’ – Deze module richt zich op het signaleren van verwaarlozing. Hoewel dit eenvoudig lijkt, is verwaarlozing vaak moeilijk te herkennen en de gevolgen zijn groot. Tijdens deze module leer je verwaarlozing te herkennen en hoe je er grip op krijgt.
  • Module F: ‘Balans tussen privacy en veiligheid’ – Deze module helpt professionals de balans te vinden tussen het respecteren van de privacy van ouders en het waarborgen van de veiligheid en het welzijn van het kind. Het draait om respectvolle communicatie en het behouden van het vertrouwen van ouders.

Download de ouderbrief en informeer ouders

We hebben ook een informatieve brief voor ouders opgesteld om hen te informeren over hoe wij als professionals werken met de Meldcode Kindermishandeling. Hierin wordt uitgelegd welke stappen we nemen als er zorgen zijn om een kind, wat ouders kunnen verwachten, en hoe we samen een veilige omgeving voor elk kind kunnen waarborgen.

Download de brief eenvoudig via de onderstaande link en deel deze met de ouders van de kinderen in je opvang!

>> KNGO Brief voor ouders Week Tegen Kindermishandeling <<


KNGO zet veiligheid voorop tijdens Week tegen Kindermishandeling

Tijdens de Week tegen Kindermishandeling zet KNGO de belangrijke rol van de gastouderbranche in de schijnwerpers. Het is van groot belang dat gastouders en professionals regelmatig worden bijgeschoold op de Meldcode kindermishandeling, zodat signalen snel worden herkend en de juiste stappen kunnen worden ondernomen. Heb jij al gecheckt of jouw certificaat nog geldig is? Plan je bijscholing tijdig en blijf op de hoogte van de laatste richtlijnen. Samen zorgen we voor een veilige omgeving voor ieder kind.

Houd onze Facebookpagina en website in de gaten voor meer informatie over bijscholing en de Week tegen Kindermishandeling!