Buitenspelen stimuleren met een rommelspeeltuin 

Datum: 14-02-2024

In een tijd waarin steeds minder kinderen buiten spelen, biedt de ‘Rommelspeeltuin‘ een vernieuwende oplossing. Pedagoog Martin van Rooijen bepleit deze unieke aanpak om het buitenspelen weer aantrekkelijk te maken voor kinderen. Het concept, geïnspireerd op de Engelse ‘junk playground’, promoot creatief spel met ‘oude troep’ zoals tonnen, rollators en autobanden.

Volgens Van Rooijen is de afname van buitenspelen te wijten aan een gebrek aan uitdaging en vrijheid voor kinderen. Daarom pleit hij voor speeltuinen waar kinderen zelf kunnen bepalen wat ze willen doen, zonder volwassenen die te dichtbij staan.

Wat is een rommelspeeltuin?

De Rommelspeeltuin, of ‘junk playground’, biedt een omgeving waar kinderen zelf kunnen experimenteren en creatief kunnen zijn. Door met ‘loose parts’ te spelen, zoals oude autobanden en ladders, kunnen kinderen hun verbeelding de vrije loop laten gaan.

Verschillende instellingen hebben de uitdaging van de Rommelspeeltuin al omarmd. Bijvoorbeeld speeltuin Het Woeste Westen in Amsterdam biedt een vergelijkbare ervaring in een natuurspeeltuin. Het doel is om kinderen een uitdagende en stimulerende speelomgeving te bieden, waar ze op hun eigen tempo kunnen ontdekken en leren.

Hoewel de Rommelspeeltuin enige risico’s met zich meebrengt, zoals blauwe plekken, stimuleert het tevens de ontwikkeling en het zelfvertrouwen van kinderen. Uit onderzoek blijkt zelfs dat er minder ongelukken gebeuren in deze speeltuinen, omdat kinderen meer opletten op hun acties en worden begeleid door volwassenen die zorgen voor een veilige en uitdagende omgeving.

Waarom zouden kinderen moeten spelen in een rommelspeeltuin?

Deze vernieuwende aanpak benadrukt het belang van vrij spel en creativiteit voor de ontwikkeling van kinderen. De Rommelspeeltuin biedt een alternatief voor gestandaardiseerde speeltuinen en moedigt kinderen aan om op een natuurlijke en avontuurlijke manier te spelen.

Vind je dit een interessant nieuwsbericht? Op de Online Kennisbank voor KNGO leden lees je meer over spelen en het stimuleren van de ontwikkeling van kinderen. Wil je ook toegang krijgen? Word dan nu lid! Nu aanmelden.