Week tegen kindermishandeling: zet bijscholing op de agenda!
Tijdens de Week tegen Kindermishandeling staan we stil bij onze gedeelde plicht om kinderen een veilige omgeving te bieden. Voor kindprofessionals is up-to-date kennis van de meldcode noodzakelijk om signalen van mishandeling tijdig op te merken en in te grijpen. Deze week is hét moment om als werkgever of professional actie te ondernemen en bij te scholen. Zonder regelmatige bijscholing op het Werken met de Meldcode kindermishandeling lopen professionals risico’s voor zichzelf, maar ook voor de kinderen en de organisatie waarvoor ze werken. Zonder regelmatige bijscholing is er meer kans op:
7 redenen om bijscholing Meldcode op de agenda te zetten
- Grotere kans dat kindermishandeling niet wordt opgemerkt
- Kinderen krijgen niet de juiste hulp, wat hun trauma kan verergeren
- Verlies van vertrouwen bij ouders en collega’s
- Stress en schuldgevoelens als signalen over het hoofd worden gezien
- Juridische gevolgen bij nalatigheid
- Risico op ongeschiktheid voor de functie
- Onwetendheid over nieuwe signalen en richtlijnen
Grijp deze week aan om bijscholing op de agenda te zetten en te herzien of jouw organisatie optimaal voorbereid is op het werken met de meldcode. Samen kunnen we werken aan een veiligere toekomst voor ieder kind.
Bijscholing duur en tijdrovend? NOT!
Het organiseren van een eenmalige of periodieke bijscholingsronde op de Meldcode Kindermishandeling is snel geregeld, betaalbaar en voor ieders niveau en verdieping met de online Academie van KinderWijs TV.
Meldcode-modules van KinderWijs TV
Klik hier of op de afbeelding voor meer informatie.
Wil je meer leren over de verschillende modules rondom de meldcode kindermishandeling op je eigen tempo? Bekijk dan de Modulegids, waarin alle modules overzichtelijk zijn weergegeven. Hierin vind je gedetailleerde informatie over elk onderwerp, zodat je eenvoudig kunt ontdekken welke module het beste aansluit op jouw behoeften. Klik op de volgende link om de Modulegids te bekijken: Modulegids Meldcode Kindermishandeling KinderWijs TV.
- Module A: ‘Werken met de meldcode kindermishandeling’ – Deze eerste module fungeert als basis voor het werken met de meldcode, het afwegingskader en het voorbereiden op een GGD-inspectie. Module A bevat de basiskennis die jaarlijks herhaald moet worden om signalen te herkennen en het stappenplan rondom kindermishandeling te gebruiken.
- Module B: ‘Signaleren, rapporteren en in gesprek gaan’ – Deze module richt zich op het versterken van de vaardigheden van pedagogisch professionals op het gebied van signaleren, rapporteren en in gesprek gaan over zorgen om het kind.
- Module C: ‘Echtscheiding en kinderopvang’ – Deze module gaat dieper in op de vaardigheden van professionals bij echtscheidingen. Hoewel dit een privéaangelegenheid van de ouders is, kan de rol van de professional in de kinderopvang van belang zijn.
- Module D: ‘Weerbaarheid van kinderen versterken’ – Deze module richt zich op de factoren die de weerbaarheid van het kind beïnvloeden en hoe dit het gedrag van het kind kan beïnvloeden. De module biedt tips en handvatten om hier in de dagelijkse praktijk op een professionele manier mee om te gaan.
- Module E: ‘Oog voor verwaarlozing’ – Deze module richt zich op het signaleren van verwaarlozing. Hoewel dit eenvoudig lijkt, is verwaarlozing vaak moeilijk te herkennen en de gevolgen zijn groot. Tijdens deze module leer je verwaarlozing te herkennen en hoe je er grip op krijgt.
- Module F: ‘Balans tussen privacy en veiligheid’ – Deze module helpt professionals de balans te vinden tussen het respecteren van de privacy van ouders en het waarborgen van de veiligheid en het welzijn van het kind. Het draait om respectvolle communicatie en het behouden van het vertrouwen van ouders.
Start vandaag al! Download de stellingposters
Wil je al een start maken en het bijscholen op de Meldcode kindermishandeling op de agenda zetten download dan hier de KinderWijs TV stellingposters om jouw professionals (zelf of met elkaar) aan het denken te zetten.
KNGO zet veiligheid voorop tijdens Week tegen Kindermishandeling
Tijdens de Week tegen Kindermishandeling zet KNGO de belangrijke rol van de gastouderbranche in de schijnwerpers. Het is van groot belang dat gastouders en professionals regelmatig worden bijgeschoold op de Meldcode kindermishandeling, zodat signalen snel worden herkend en de juiste stappen kunnen worden ondernomen. Heb jij al gecheckt of jouw certificaat nog geldig is? Plan je bijscholing tijdig en blijf op de hoogte van de laatste richtlijnen. Samen zorgen we voor een veilige omgeving voor ieder kind.
Houd onze Facebookpagina en website in de gaten voor meer informatie over bijscholing en de Week tegen Kindermishandeling!