Vervaldatum op je basiskennis van de Meldcode kindermishandeling

Datum: 01-11-2024

Met ingang van de Week tegen kindermishandeling 2024 past KinderWijs TV de geldigheidsdatum aan voor de module Meldcode kindermishandeling module A: Werken met de Meldcode kindermishandeling.

Het certificaat krijgt per 18 november een geldigheidsdatum van 2 jaar. Dat wil zeggen dat wanneer je langer dan 2 jaar geleden je certificaat hebt behaald, je certificaat uit je online Academie verdwijnt.
Dit kan een reminder zijn om je bij te scholen op het werken met de Meldcode kindermishandeling. Jij bepaalt zelf of je de bijscholing nodig hebt en of je dat doet op de basisinformatie uit Module A, om opnieuw dit certificaat te behalen, of wellicht met een specialisatie module Meldcode B t/m F of een andere wijze van bijscholing.
Dit systeem kennen we al van de EHBO certificaten waar 1 of 2 jaarlijks op bijgeschoold moet worden om het adequaat handelen scherp te houden. We vinden het signaleren en handelen rondom kindermishandeling minstens zo belangrijk, vandaar dat we deze actie uitvoeren.

Waar moeten professionals aan voldoen rondom het kunnen werken met de Meldcode kindermishandeling?
Een professional in de kinderopvang moet zich voortdurend bijscholen om effectief te kunnen werken met de Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling. Wettelijk is het voor gastouders en andere kinderopvangprofessionals verplicht om de meldcode te kennen en toe te passen, zoals vastgelegd in artikel 4.1.1 van de Wet Kinderopvang. In de Wet verplichte meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling (Wvpg) staat dat organisaties en professionals in de kinderopvang moeten beschikken over een meldcode en deze actief moeten gebruiken bij vermoedens van geweld of mishandeling. In artikel 4.1.1 van de Wet Kinderopvang is opgenomen dat “de houder van een kinderopvangvoorziening ervoor zorgdraagt dat aangewezen personen, in het belang van een veilig opvangklimaat, een meldcode hanteren bij vermoedens van huiselijk geweld en kindermishandeling.
Je bepaalt dus zelf of jij hieraan voldoet of dat het tijd wordt om een bijscholing te volgen.

Vernieuwing en update Meldcode module A
Voor het werken met de Meldcode zijn er naar aanleiding van nieuw onderzoek belangrijke updates van kracht, ook voor GGD controles. Daarom wordt de module Meldcode A per 18 november vernieuwd en is uitgebreidere informatie over de MOA (Meld-Overleg-en Aangifteplicht) en de Vertrouwensinspecteur toegevoegd.
Waarom geregeld bijscholen?

  1. Actuele kennis en ontwikkelingen
  • Wetgeving en methoden veranderen vaak; bijscholing houdt professionals up-to-date. Zo wordt de module Meldcode A per 18 november vernieuwd!
  1. Veiligheid en welzijn van kinderen
  • Kennis over EHBO en ook de Meldcode zijn noodzakelijk voor het snel en adequaat reageren op noodgevallen en signaleren van mishandeling.
  1. Verhoogde vaardigheden en zelfvertrouwen
  • Regelmatig oefenen en casussen doornemen vergroot het zelfvertrouwen en maakt professionals effectiever in complexe situaties.
  1. Voldoen aan professionele normen
  • Bijscholing is vaak een vereiste en toont professionaliteit en toewijding aan je vak.
  1. Voorkomen van beroepsmatige blindheid
  • Herhaling en ophalen van kennis houdt professionals alert op waarschuwingssignalen en helpt blinde vlekken te herkennen.

Controleer dus even de geldigheidsdatum op jouw certificaat en plan jouw bijscholing tijdig in!
Wil je je bijscholen, bestel dan na 18/11 de nieuwe ge-update module in de onze webshop of vraag hem aan bij je organisatie.

Heb je vragen of opmerkingen over deze vernieuwing, dan horen we het graag.

BIJSCHOLEN OP DE MELDCODE