Introductie thema: ‘Leren door spelen’

Datum: 02-01-2023

In 2023 gaat KNGO thematisch aan de slag. Ieder kwartaal staat een hoofdthema centraal waar weer tal van subthema’s onder vallen. De maanden januari, februari en maart staan in teken van het thema ‘Leren door spelen’. Via verschillende kanalen worden geregeld inspirerende leerberichten gedeeld, praktijkcasussen en tips om geprikkeld te worden meer te willen weten, leren, lezen en zo kennis en vaardigheden te vergroten. Alles wordt voor jou als professional verzameld op één plek. Themamateriaal ‘Leren door spelen’.

Stap in de wereld van ‘het spel’

Spelen neemt een belangrijke rol in de persoonlijkheidsontwikkeling van een kind. Het heeft invloed op de ontwikkeling op het intellectuele vlak, het sociale vlak, het motorische vlak en ook het emotionele vlak. Het kind leert nadenken, vooruitdenken en plannen. Het leert zijn of haar omgeving kennen, problemen op te lossen en ontdekken hoe van alles werkt. 
 
In de ideale wereld kunnen kinderen doen wat ze het liefste doen, dan… 
 
…klimmen en klauteren ze en rennen rond om hun grove motoriek te ontwikkelen en hun vaardigheden en grenzen te ontdekken. 
 
…knutselen en bouwen ze met klein constructiemateriaal voor de ontwikkeling van de fijne motoriek en hun ideeën de vrije ruimte te geven. 
 
…spelen ze vele uurtjes met andere kinderen. Zo krijgen kinderen door spel inzicht in eigen emoties, maar ook in die van anderen. Kijken ze naar hoe iemand anders iets doet, doen het na of doen het voor. Zo leren ze enorm veel van elkaar. 
 
…spelen ze zichzelf of iemand anders. Door je voor te doen als iemand anders, kan je ervaren hoe die ander zich zal voelen in een bepaalde situatie. Kinderen imiteren graag de volwassen wereld die voor hen een groot voorbeeld is. 
 
…gooien ze bakken met speelgoed om en sjouwen het door de hele ruimte. Ontdekken is uitproberen, combineren, voelen, stapelen, verplaatsen. Als volwassene lijkt het chaos, maar kinderen zijn volop betrokken, gaan op in dit spel en zijn in ontwikkeling.

Pijl themamateriaal

Ben je benieuwd naar meer informatie over dit thema? Bekijk via de volgende link het themamateriaal: direct naar de pagina.