Per 1 januari 2025 worden er nieuwe kwaliteitseisen doorgevoerd in de gastouderopvang. Dit betekent dat gastouderbureaus hun gastouders jaarlijks drie uur moeten coachen.
Om deze taak effectief te kunnen uitvoeren, is een branche-erkend certificaat vereist. KNGO biedt in samenwerking met KinderWijs TV de branche-erkende opleiding aan die bemiddelingsmedewerkers voorbereidt op deze nieuwe verantwoordelijkheid.
De opleiding Pedagogisch beleidsmedewerker gastouderopvang heeft vorm gekregen op basis van de 3V’s:
- Vakbekwaam
- Vakkundig
- Voortgang
Vakbekwaam
Vakbekwaam is de voorbereidende basis. Je leert verschillende gesprekstechnieken te beheersen, inzicht te krijgen in de diverse leerstijlen van gastouders. Je gaat feedbackregels toepassen om ontwikkelingsgericht te coachen, met als fundament het kunnen opbouwen en onderhouden van een vertrouwensband. Je versterkt je coachhouding door zelfreflectie en het ontwikkelen van een empathische benadering.
Vakkundig
Het onderdeel Vakkundig geeft je de coachskills die je nodig hebt om de mogelijkheden en kwaliteiten van gastouders optimaal in te zetten, hen op een respectvolle manier te confronteren, en hen te coachen op basis van het pedagogisch beleidsplan van het gastouderbureau en het werkplan van de gastouder. Je leert knelpunten in hun werkzaamheden, kennis en vaardigheden te signaleren, hun coachingsbehoeften te achterhalen, en te beoordelen of het handelen uit het werkplan zichtbaar is in de praktijk. Daarbij verdiep je je in gespreksvoering en pas je oplossingsgericht coachen toe om praktische en effectieve ondersteuning te bieden.
Voortgang
Het laatste onderdeel Voortgang omvat de borging en daarmee ook de effectiviteit van je coaching. Je leert gastouders te helpen bij het formuleren van ontwikkeldoelen en afspraken te maken over de inhoud en de vorm van de coaching, om dit vervolgens om te zetten in een persoonlijk ontwikkelplan voor voortdurende verbetering en professionalisering. Hierbij versterk je je coachende vaardigheden en leer je het pedagogisch beleid te vertalen naar praktische coaching in de dagelijkse praktijk.
Wist je dat..
Deze scholing niet alleen gemaakt is omdat het moet i.v.m. de kwaliteitseisen, maar ook om de bemiddelingsmedewerker als professional en persoon te versterken in het zelfbewustzijn, vakbekwaamheid te ontwikkelen, vakkundig te handelen door actief te reflecteren op eigen drijfveren en belemmeringen, wat leidt tot groei en zelfvertrouwen in het coachen.
Casussen, opdrachten en video’s zijn allemaal gericht op de praktijk en de uitdagingen van de bemiddelingsmedewerker van het gastouderbureau.
Extra onderdeel van de scholing is de toolkit van KNGO die speciaal ontwikkeld wordt voor de gastouderopvang om invulling te kunnen geven aan de overige kwaliteitseisen die ingevoerd worden. Denk aan de overdacht naar de basisschool, het monitoren van de ontwikkeling van kinderen en het herschrijven van beleids-werkplannen en registreren van coach- en scholingsuren.
Dit alles maakt deze scholing de meest ideale implementatietool voor bemiddelingsmedewerkers in de gastouderopvang in 2025.
Leerdoelen
- Kent en beheerst verschillende gesprekstechnieken.
- Is in staat tot het herkennen en erkennen van verschillende leerstijlen bij gastouders.
- Heeft kennis van en hanteert feedbackregels.
- Kan ontwikkelingsgerichte feedback geven aan gastouders.
- Is in staat een vertrouwensband met gastouders op te bouwen en te onderhouden.
- Zet mogelijkheden en kwaliteiten van de gastouders zo optimaal mogelijk in.
- Kan confronteren – een spiegel voorhouden.
- Is in staat om op een transparante wijze gastouders te coachen binnen een hiërarchische relatie.
- Kan knelpunten en/of hiaten in de werkzaamheden, kennis en vaardigheden van gastouders signaleren en kan coachingbehoeften achterhalen.
- Kan een persoonlijk coach/ontwikkelplan opstellen.
- Weet hoe de kwaliteit van het functioneren van gastouders te bewaken.
Wat kan ik verwachten?
Licentieduur: 7 maanden
Geschatte studiebelasting: 35-40 uren
Toets: Opdrachten en eindcoachgesprek
Niveau: 5 sterren
Instroomeis: Minimaal MBO-3 diploma
Geschikt voor: Bemiddelingsmedewerkers of houders die branche-erkend willen worden om gastouders te kunnen coachen voor de nieuwe kwaliteitseis 2025.
Wat krijg ik in deze scholing?
Online materiaal, opdrachten en (live) coaching
Start webinar
Online modules (leeromgeving KinderWijs TV)
Inleveropdrachten
Live trainingsdag op locatie
Eindcoachgesprek (online)
Startpakket per post met onder andere:
Fysieke lesmap/opdrachtenboek
Boek: maak van coachen een gewoonte
Boek: NCKO Kwaliteitsmonitor
Studieplanner (KinderWijs TV)
Toolkit KNGO: Klaar voor de nieuwe kwaliteitseisen 2025
Certificaat
Na succesvolle afronding van alle onderdelen ontvang je het Branche-erkende certificaat Pedagogisch beleidsmedewerker per post.
Wil je meer weten? Bekijk de video!
Veelgestelde vragen
Algemeen
Wat houdt de nieuwe kwaliteitsverbetering in die per 1-1-2025 van kracht moet worden?
De nieuwe kwaliteitsverbetering vereist, onder andere, dat het gastouderbureau aangesloten gastouders jaarlijks drie uur coaching geven per persoon. Dit is onderdeel van het plan om de kwaliteit van de gastouderopvang te verhogen.
Wat als ik nu niet definitief inschrijf en er is in 2025 geen plek meer?
Dan kun je een andere branche-erkende scholing tot pedagogisch beleidsmedewerker kiezen die gegeven wordt aan pedagogisch coaches in de kinderdagopvang. Deze scholingen zijn ook branche-erkend, alleen niet aangepast op de uitdagingen van de bemiddelingsmedewerker in de gastouderopvang, vergen meerdere livedagen en zijn duurder dan deze scholing en is er vaak HBO-niveau als instroomeis.
Kan ik de scholing in termijnen betalen?
Ja, dat kan uitsluitend tijdens de actieperiode. Om in 3 termijnen te mogen betalen maakt KinderWijs TV gebruik van de veilige betaalmethode iDealN3. Er zijn geen extra kosten of rente aan deze termijnbetaling verbonden voor de cursist. KinderWijs TV betaalt 60,59 extra kosten hiervoor. Vandaar dat dit slechts tijdelijk beschikbaar is.
Wat kan ik met de cadeaubon van KinderWijs TV?
Deze kun je gebruiken voor je eigen bijscholing of voor licentiecodes voor modules voor je gastouders of ouders. De cadeaubon wordt in de week na de actieperiode apart verstuurd per mail.
Waarom is voor het geven van de coaching een branche-erkend certificaat nodig?
Het certificaat is nodig om aan te tonen dat de bemiddelingsmedewerker voldoende gekwalificeerd is om de vereiste coaching uit te voeren.
Is het certificaat ‘Branche erkende pedagogische component voor bemiddelingsmedewerkers’ ook voldoende om coaching te mogen geven?
Nee, dit certificaat is niet voldoende om ook de coaching mee te mogen geven. Dit certificaat is wel nog steeds geldig als kwalificatie voor bemiddelingsmedewerkers die reguliere zaken als bemiddeling, RIE en evaluatie etc. op zich nemen.
Bekijk alle informatie via de productlink waar je ook de productsheet kunt downloaden.
Over de scholing
Wat is het verschil met de Branche-erkende pedagogische component voor bemiddelingsmedewerkers?
De kwalificatie-eis voor de reguliere bemiddelingsmedewerker in de gastouderopvang blijft, is niet gewijzigd en is momenteel in de CAO geregeld. MBO niveau 3 diploma + pedagogische component. Deze scholing voorziet in pedagogische basiskennis en verantwoordelijkheden van de bemiddelingsmedewerker. De scholing tot Pedagogisch beleidsmedewerker gastouderopvang voorziet in de kennis en vaardigheden om de 3 uur ontwikkelingsgerichte coaching te kunnen en mogen geven.
Is deze scholing ook te volgen voor pedagogisch beleidsmedewerkers in de kinderdagopvang?
Nee, de scholing is uitsluitend beschikbaar voor bemiddelingsmedewerkers in de gastouderopvang en houders van een gastouderbureau.
Wat is de instroomeis voor deelname aan deze scholing?
Minimaal een MBO-3 diploma aangevuld met pedagogische component. Wanneer je momenteel aan de kwalificatie-eis voor bemiddelingsmedewerkers voldoet, dan mag je deelnemen aan deze vervolgscholing.
Praktische vragen
Wat is de beschikbaarheid van locatie en data voor de live trainingsdag?
Er worden bij de start van de scholing 3 locaties beschikbaar (Noord-Midden-Zuid Nederland) en meerdere dagen om je op in te kunnen schrijven. Voor het eerste half jaar van 2025 zullen die locaties zeker beschikbaar blijven. Bij afname van de inschrijvingen zullen de mogelijkheden beperkt worden tot uitsluitend locatie midden (regio Utrecht).
Kan ik de scholing op mijn eigen tempo volgen?
Ja, dat kan. De online modules en praktijkopdrachten en eindcoachgesprek kunnen via iedere locatie gevolgd worden. Het is belangrijk om je planning van alle onderdelen binnen de gestelde termijn van 7 maanden af te ronden. Daarna verloopt de toegang tot de online omgeving.
Wat kan ik doen als ik niet binnen 7 maanden de scholing afgerond krijg?
De scholing kan maximaal 2 keer verlengd worden voor maximaal 3 maanden per keer. Hiervoor worden extra kosten in rekening gebracht van € 50,- per maand. Voorwaarde is om dit minimaal 14 dagen voor het verlopen van de scholing schriftelijk per email aan te geven.
Over de certificering
Hoe en wanneer ontvang ik mijn branche-erkende certificaat?
Na succesvol afronden van de modules, de online opdrachten, de 100% aanwezigheid en inzet bij de live trainingsdag en het eindcoachgesprek wordt het Branche-erkende certificaat Pedagogisch beleidsmedewerker binnen 14 dagen geprint bij KinderWijs TV en per post verzonden aan het adres dat bij ons bekend is.
Wat kan ik nog meer met dit branche-erkende certificaat?
Naast de erkenning om te mogen coachen in de gastouderopvang kun je met het Branche-erkende certificaat ook bij kinderopvangorganisaties aan de slag als pedagogisch coach of beleidsmedewerker, indien je aan kunt tonen dat je over een HBO-niveau beschikt middels een HBO diploma.
Is het certificaat direct geldig?
Ja, het certificaat is direct na ontvangst geldig en erkend door de Branche Kinderopvang.
Schrijf je in voor de leerroute!
Meld je nu aan voor de leerroute Branche erkende pedagogisch beleidsmedewerker gastouderopvang. Staat je vraag er niet tussen? Mail deze gerust naar info@kngo.nl.