Zelftesten in de gastouderopvang

Datum: 27-04-2021

Vanaf medio mei 2021 maakt het ministerie van SZW (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) het mogelijk voor medewerkers in de kinderopvang om zelf te testen op COVID-19. Elke medewerker heeft tot aan de zomer recht op twee zelftests per week. De reden van deze regeling is om te zorgen dat de opvang niet vastloopt en blijft draaien. Preventief testen kan ervoor zorgen dat grote uitbraken worden voorkomen.

Doel & Doelgroep

Het doel van het zelftesten is om besmettingen sneller op te sporen zodat de continuïteit van de opvang wordt vergroot. Zelftesten is bedoeld voor medewerkers in de kinderopvang die geen klachten hebben of nauw contact hebben gehad met iemand met COVID-19. Is dit wel het geval dan is testen bij een GGD alsnog noodzakelijk.

Gastouderopvang

De gastouderopvang heeft vanuit het ministerie geen recht op zelftests, omdat de opvang kleinschalig is en daardoor beheersbaarder. Een uitbraak in de gastouderopvang heeft minder grote gevolgen dan een uitbraak bij een opvanginstelling met meerdere medewerkers en meerdere groepen.
Echter zijn zelftests inmiddels op tal van plekken te koop. Indien je het als gastouder noodzakelijk acht om ook preventief te testen, dan is dat uiteraard toegestaan.
Ga je in je gastouderopvang aan de slag met een zelftest, zorg dan dat je goed geinformeerd bent over de toepassing en het gebruik van de zelftest. 

Informatie over inzetten van zelftests

Voor werkgevers heeft het ministerie van SZW een handreiking gemaakt zodat je weet wat je moet doen om het zelftesten mogelijk te maken. Bovendien is er een brief van SZW om te informeren over de inzet van zelftesten. Hier kun je als gastouder ook nuttige informatie uit halen.

Wat je moet weten

 • De zelftest is altijd een vrijwillige keuze.
 • De huidige corona maatregelen blijven gelden. De zelftests zijn een aanvulling op de huidige maatregelen en testbeleid in de kinderdagopvang en voor gastouderopvang een eigen keuze. 
 • Als je mogelijk corona gerelateerde klachten hebt neem de zelftest dan niet, doe in plaats daarvan een test bij de GGD.

Stappenplan zelftesten 

De zelftest zijn antigeentests waarmee aangetoond wordt of er stukjes van het virus in je neus of keel slijm zitten. De overheid heeft verschillende tests ingekocht waardoor de werkwijze kan verschillen. 

Voordat je begint

 • We raden aan om voor het nemen van de zelftest de instructievideo van de leverancier te bekijken en de bijgeleverde handleiding door te nemen. 
 • Neem de test NIET als:
 • Je corona gerelateerde klachten hebt.
 • Je nauw contact hebt gehad met iemand met COVID-19.
 • Je een melding hebt ontvangen van de coronamelder-app.
 • Je net terugkomt uit een hoogrisicogebied.

Maak in deze gevallen een afspraak bij de GGD voor een test.

 • De uitslag van de test is vertrouwelijk.
 • Werkgevers kunnen je niet dwingen een test af te nemen, het is vrijwillig.

Testen

Om de test uit te voeren is het noodzakelijk om de gebruiksaanwijzing te volgen. We raden aan om ook de video van de leverancier te bekijken. 

Ongeldig resultaat

De test is ongeldig als;

 • Er in het resultaatvenster alleen een streepje bij de C staat
 • Er geen streepje verschijnt
 • Als je de uitslag niet binnen 30 minuten afleest.

Negatief resultaat

Als het resultaat negatief is ben je waarschijnlijk niet besmet en kun je gewoon aan het werk.

Positief resultaat

Is het resultaat positief dan ga je thuis in isolatie en neem je contact op met het GGD voor een test bij een GGD-testlocatie. Informeer ook je gastouderbureau. Jouw huisgenoten moeten dan ook in quarantaine. Lees hier meer over thuisquarantaine. 

Bekijk de antwoorden op veelgestelde vragen over zelftesten. Mocht jouw vraag er niet bij staan neem dan contact op met de helpdesk