Wijzigingen Protocol Kinderopvang & Corona

Datum: 22-11-2021

Alle wijzigingen van het Protocol Kinderopvang & Corona van 19 november 2021 op een rijtje.

Op 12 november kondigde het kabinet nieuwe beperkende maatregelen aan vanwege de sterke stijging van corona besmettingen in Nederland. Op vrijdag 19 november 2021 zijn die maatregelen door het RIVM gepubliceerd. Ook het protocol Kinderopvang & Corona is gewijzigd. Dit protocol geld voor zowel gastouderopvang als andere vormen van opvang. 

Dit zijn de belangrijkste wijzigingen van het protocol Kinderopvang & Corona:

  • Iedereen moet vanaf nu weer thuis blijven als een huisgenoot corona heeft, dit geldt zowel voor kinderen en gastouders.
  • Kinderen In de leeftijd van 0 tot 4 jaar mogen naar de opvang, ook al hebben ze nauw contact gehad met mensen met corona (categorie 2 twee). Het is wel van belang om het contact met kwetsbare personen zoveel mogelijk te vermijden in de 10 dagen volgend op het contact met de besmette persoon. Als deze kinderen zelf corona klachten hebben dan moeten ze thuis in quarantaine en zichzelf laten testen.
  • Kinderen In de leeftijd van 4 tot en met 12 jaar blijven vanaf nu weer thuis als ze nauw contact hebben gehad met iemand met corona, bijvoorbeeld in de opvang of op de basisschool. Daarnaast moeten ze zich laten testen. Als kinderen in dezelfde groep of klas zitten, maar geen nauw contact met het besmette kind of personeelslid hebben gehad hoeven ze niet per se in quarantaine, tenzij ze zelf klachten hebben. Als ze zelf minder dan 6 maanden geleden positief zijn getest op corona dan hoeven ze niet thuis te blijven als ze contact hebben gehad met iemand met corona.
  • Alle volwassenen dus zowel de ouders als de gastouders moeten onderling 1,5 m afstand houden.
  • Gastouderbureaus kunnen zelf, in overleg met de ouders bepalen of zij of derden een mondkapje moeten dragen bij het betreden van de locatie.

Deze maatregelingen zijn geldig vanaf 19 november tot het moment dat het kabinet andere maatregelen afkondigt, of de maatregelen weer intrekt. Meer informatie vind je op de website van het RIVM.