Werkgeversverklaring avondklok voor gastouderopvang

Datum: 22-01-2021

De aangekondigde avondklok is een feit. Vanaf zaterdag 23 januari tot 10 februari 2021 geldt de avondklok van 21:00 – 4:30 uur.
Iedereen die binnen de avondklok tijd op straat is zal moeten aantonen dat daar een noodzakelijke reden voor is. Een reden zou werkgerelateerd kunnen zijn.

Hiervoor heeft de rijksoverheid een speciale werkgeversverklaring en een eigenverklaring vrijgegeven die een persoon ingevuld en wel bij zich moet hebben om te rechtvaardigen dat deze persoon nog op straat is.

Er zijn 2 formulieren voor de avondklok:

Voor ZZP-ers is inmiddels bekend dat zij zelf hun werkgeversverklaring in mogen vullen. Voor de volledigheid zou een LRK-nummer van het Landelijk Register Kinderopvang een goede aanvulling zijn.
Je hebt dan dus beide verklaringen ingevuld en bij je.

Bij nanny’s die aan huis werken is de vraagouder officieel de “werkgever”. De nanny vult de Eigenverklaring in en de vraagouder de werkgeversverklaring.
Het zou niet nodig moeten zijn dat het gastouderbureau ook een verklaring invult. Bij functie of bedrijfsnaam zou ingevuld kunnen worden dat het een vraagouder met cruciaal beroep betreft.

Ouders die in cruciale beroepen werken en voor de opvang van hun kinderen gebruik maken van de gastouderopvang, kunnen tijdens de avondklok hun kinderen brengen en halen (van en naar de gastouder). Zij hebben dan een Eigen verklaring avondklok en een Werkgeversverklaring avondklok nodig waarmee ze kunnen aantonen dat ze tijdens de avondklok op straat mogen zijn.

Ook KNGO heeft geen pasklare antwoorden op hoe de eigen- en werkgeversverklaringen gelezen gaan worden door handhavers. Indien er ervaringen zijn of tips, dan horen we het graag, zo kunnen we de komende dagen testen of er nog adviezen gedeeld kunnen worden over deze werkwijze.

Houd de berichtgeving in de gaten.