Volgen van het ritme van de basisschool. Wat houdt dat in voor kinderopvang?

Datum: 23-04-2020

Het volgen van het ritme van de basisschool. Wat houdt dat in voor kinderopvang?
Enkele feiten:

  • Basisscholen gaan vanaf 11 mei weer voor 50% open.
  • Het is de bedoeling dat de basisscholen een hele schooldag gaan aanbieden in plaats van dagdelen.
  • Basisscholen hebben de uitdaging om broertjes en zusjes dus zoveel mogelijk op dezelfde dagen te laten komen.
  • De oorspronkelijke schooltijden worden aangehouden.
  • De 1,5 meter maatregel is niet op kinderen van toepassing, wel op volwassenen.

Deze keuzes zijn gemaakt om onnodige vervoersbewegingen (halen/brengen) en onnodige contactmomenten te voorkomen.

Voorbeeld:
Gaat je opvangkind dus normaal op dinsdag en donderdag naar de opvang (BSO-uren) en nu op maandag en dinsdag naar school? Dan zal er voor dit kind een plek gevraagd worden voor de maandag en dinsdag (de schooldagen).
Het is dus belangrijk om ouders al tijdig te verzoeken om de informatie over de schooldagen van het kind, zodra mogelijk, direct te delen met de gastouder. Er zullen ouders zijn die geen opvang nodig hebben, omdat ze thuis werken en er zullen ouders zijn die extra opvang nodig hebben.

Note: let op: in de communicatie van SZW wordt gesproken over BSO. Daar wordt veelal de BSO van kinderdagopvanginstellingen bedoelt die voor 50% open is. De gastouderopvang is weer 100% open en hier gelden geen beperkingen.

Compensatieregeling voor eigen bijdrage ouders loopt door voor alle opvangsoorten
Het Kabinet heeft dinsdag aangekondigd dat de compensatie door de overheid voor ouders door blijft lopen zolang het onderwijs gedeeltelijk is opengesteld en de noodopvang in stand blijft. Dat betekent dat de compensatie door de overheid van de eigen bijdrage van ouders tot het maximum uurtarief voor zowel dagopvang, gastouderopvang als buitenschoolse opvang door blijft lopen. Er is nog géén einddatum bekend voor deze compensatieregeling.

Noodopvang voor kinderen van ouders met een cruciaal beroep blijft, ook na 11 mei
De noodopvang blijft, ook voor ouders die geen contract met de kinderopvang hebben, nog in stand na 11 mei. Het ontlasten van de zorg blijft hierbij een belangrijk doel. De coördinatie daarvan blijft ook in handen van de gemeente. Meer informatie hierover vindt u in de KNGO-nieuwsbrief van 3 april 2020.