Veilig fietsen met kinderen

Datum: 09-06-2020

VeiligheidNL is een nieuwe campagne gestart: RAAK GEEN SPAAK! Hiermee wordt aandacht gevraagd voor veilig fietsen. Met name kinderen tussen de 3 en 6 jaar komen vaker vast te zitten met hun voetjes tussen de spaken van de fiets. VeiligheidNL geeft tips om dit te voorkomen en kinderen veilig te vervoeren achterop de fiets.

Wist je dat? In 2018 kwamen in Nederland gemiddeld 9 kinderen per dag (van 3 t/m 6 jaar) op de Spoedeisende Hulp binnen door een spaakbeknelling. Bijna 1 op de 3 van deze kinderen breekt hierbij een bot. Van 75% kon postcodegebied achterhaald worden. Hieruit blijkt dat bijna de helft van de SEH bezoekjes zijn van kinderen uit een lage SES postcodegebied.

Tips:

  • Neem een kind zo lang mogelijk mee in een fietszitje met voldoende (geïntegreerde) spaakafscherming, met de voetjes vast!
  • Past het kind niet meer in een fietszitje of is er door omstandigheden alleen een fiets zonder fietszitje beschikbaar? Gebruik dan altijd voetensteuntjes, een rugsteuntje en goede spaakafscherming!
    Lukt dat niet, adviseer dan het kind op een andere manier mee te nemen.

De voorlichting van VeiligheidNL draait om de Vier van Veilig mee op de fiets:

  1. Kies het juiste fietszitje
  2. Bevestig het zitje op de juiste manier
  3. Maak je kind goed vast in het zitje
  4. Zorg voor voldoende spaakafscherming

KNGO wenst je veel leuke en veilige fietstochtjes toe.