Update FAQ gastouderopvang 14 april 2020

Datum: 14-04-2020

Na veel communicatie tussen branchepartijen en het ministerie van Sociale Zaken (SZW) is er een aanvulling gedaan op de FAQ voor gastouderopvang. Er is een toevoeging gedaan op de veelgestelde vraag wanneer een professional in de kinderopvang of gastouder in eigen huis of nanny aan huis volgens de richtlijnen van het RIVM wel of niet mag werken.
De volledige FAQ is geupdate en is te downloaden op de online Kennisbank.
Ben je ingelogd als lid dan kun je direct doorklikken naar de Online Kennisbank.

Aangepaste FAQ punt 13:

  1. Wanneer kan een gastouder in geval van klachten geen noodopvang bieden?

Werken in de kinderopvang (als bijvoorbeeld beroepskracht of gastouder) valt onder één van de cruciale beroepen. Op basis van de richtlijnen van het RIVM kan hiervoor het volgende aangehouden worden:

  1. Bij noodopvang in eigen huis geldt: Wanneer de gastouder of een huisgenoot van de gastouder verkoudheidsklachten heeft, kan er geen noodopvang geboden worden.

Indien er tijdelijk geen noodopvang geboden kan worden, helpt het gastouderbureau met het zoeken naar alternatieve opvang voor de betrokken ouders bij een vervangende gastouder of door in contact te treden met de gemeente voor een oplossing (zoals beroep doen op andere noodopvang bij kinderdagverblijven).

  1. Bij noodopvang aan huis geldt dat de gastouder nog wel kan werken als een huisgenoot van de gastouder verkoudheidsklachten heeft (en zijzelf niet).
  2. Bij noodopvang in eigen huis én aan huis geldt: Wanneer de gastouder of een huisgenoot van de gastouder last heeft van verkoudheidsklachten én koorts en/of benauwdheid kan er geen noodopvang door de gastouder worden geboden.

Het gastouderbureau helpt met het zoeken naar alternatieve opvang voor betrokken ouders bij een vervangende gastouder of door in contact te treden met de gemeente voor een oplossing (zoals beroep doen op andere noodopvang bij kinderdagverblijven).

  1. Wanneer een kind of een huisgenoot van het kind last heeft van verkoudheidsklachten en/of koorts en/of benauwdheid moet het kind thuisblijven en kan er geen beroep op noodopvang worden gedaan.