Uitbraak mazelen en kinkhoest: wat kan je doen?

Datum: 18-03-2024

De recente uitbraak van mazelen en kinkhoest heeft de dood van vier baby’s tot gevolg gehad. GGD maakt zich grote zorgen, omdat de gevallen van mazelen zich flink uitbreiden.
Dat geeft weer te denken aan welke regels je hebt of wilt bijstellen in jouw opvang.

Wat is mazelen, hoe herken je het en wat kan je doen?

Mazelen
Mazelen (morbilli) is een zeer besmettelijke ziekte, die wordt veroorzaakt door het mazelenvirus. Het virus is overdraagbaar van mens tot mens via druppels, bijvoorbeeld door druppels die vrijkomen bij niezen of hoesten. In Nederland is de ziekte uiterst zeldzaam, omdat een vaccin tegen mazelen sinds 1976 in het Rijksvaccinatieprogramma zit. Het risico op verspreiding neemt echter toe, omdat de vaccinatiegraad dalende is. Slechts 80 procent van de schoolgaande kinderen is op dit moment nog gevaccineerd, terwijl dit enkele jaren geleden nog 90 procent was. Genoeg reden tot zorg dus.

Hoe herken je het?
De eerste klachten ontstaan 10-14 dagen na besmetting en kunnen (ruim) een week aanhouden. Kinderen (en volwassenen) klagen in het begin met name over koorts, hoesten, verkoudheidsklachten en ontstoken ogen. Enkele dagen na deze klachten ontstaan de kenmerkende rode vlekken op de huid, eerst in het gezicht, daarna verspreid over de rest van het lichaam. In de mondholte kunnen ook vlekjes ontstaan, deze zijn dan wit van kleur.

Kwetsbare mensen zoals ouderen, mensen met een afweerprobleem en niet-gevaccineerde zwangeren lopen het risico op ernstige klachten, ziekenhuisopname of uiteindelijk overlijden. Ook hele jonge kinderen lopen meer risico, vooral jonge baby’s van ouders die niet gevaccineerd zijn en ook de ziekte niet hebben doorgemaakt zijn kwetsbaar. Mazelen tijdens zwangerschap leidt overigens niet tot aangeboren afwijkingen bij het kind, maar kan in zeldzame gevallen wel leiden tot een miskraam of vroeggeboorte.

Wat kan je doen?
Tegen de mazelen bestaat geen behandeling, dus naast vaccineren is het herkennen van de klachten belangrijk. Denk je dat een kind, of misschien jijzelf, mazelen heeft, ga dan niet naar de kinderopvang, school of werk. Blijf bij klachten thuis en informeer de huisarts. Indien de huisarts bevestigd dat er sprake is van mazelen, is het van belang dat de omgeving daarover geïnformeerd wordt. In geval van een ziek kind laat de ouder de kinderopvang en/of school, zodat zij in overleg met de GGD anderen kunnen informeren. Bent u zelf ziek, overleg dan met de GGD en/of bedrijfarts voor de te nemen stappen. Heb je de mazelen eenmaal gehad, kan je de ziekte niet nog een keer krijgen.

Heb je nog vragen over mazelen? Neem dan eens een kijkje op https://www.rivm.nl/mazelen/vragen-en-antwoorden-mazelen.

Bovenstaande medische informatie is terug te lezen via het RIVM en huidziekten.nl.