Tips voor de overgang oud naar nieuw belastingjaar

Datum: 11-01-2021

De overgang van een oud naar een nieuw belastingjaar brengt wat aandachtspunten met zich mee. Denk aan de jaaropgaven en afsluiting van een voorgaand jaar en de voorbereiding voor het nieuwe belastingjaar. Henk Gardien van Fagon (www.fagon.nl) deelt handige financiële tips. Alle tips zijn hieronder terug te vinden.

Vooraf ingevulde aangifte 
Wanneer het jaar voorbij is moet je aangifte doen voor de inkomstenbelasting. De Belastingdienst heeft op het aangiftebiljet al diverse gegevens vooraf ingevuld. Een handige service, maar niet altijd blijken de bedragen die zijn aangeleverd te kloppen. Check de gegevens dus goed en neem deze niet zomaar over.

Het GOB geeft aan de Belastingdienst het bedrag door dat je als gastouder in het voorgaande jaar hebt ontvangen. Opvanggelden van december worden vaak uitbetaald in januari van het volgende jaar. Deze bedragen staan dan niet op dit overzicht vermeld. Ben je zzp-gastouder gebruik dan als de jaaropgave op basis van gefactureerde opvanggelden.

• Administratie
Elke ondernemer (zzp-gastouder) moet de administratie ten minste 7 jaar bewaren.

• Toeslagen 
Controleer via “Mijn toeslagen” op www.toeslagen.nl of je inkomen nog overeenkomt met de informatie die de Belastingdienst gebruikt voor het uitbetalen van de toeslagen. Kloppen de gegevens niet? Wijzig je gegevens dan. Hiermee voorkom je dat je eventueel teveel toeslagen ontvangt en moet gaan terugbetalen.

Lees op de Kennisbank verder voor tips over:
Investeringsaftrek
Aangifte doen
Voorlopig aangifte nieuwe jaar
Urenregistratie