Ouders krijgen eigen bijdrage kinderopvang terug

Datum: 23-03-2020

Eindelijk kwam vrijdag 20 maart 2020 om 18:00 uur het verlossende woord: alle ouders die hun kind(eren) vanwege de Coronacrisis tijdelijk niet naar de kinderopvang of bso kunnen brengen, maar wel de rekening hebben betaald, krijgen hun geld terug. Dat meldt het persbericht van de branchepartijen. Dat geldt ook voor ouders die nu wel aan het werk zijn en cruciaal werk verrichten. 

Het kabinet wil er zorg voor dragen dat de kinderopvangorganisaties en gastouders noodopvang kunnen bieden van kwaliteit. Het is onwenselijk om ouders de kosten van een eigen bijdrage voor de kinderopvang te laten betalen, terwijl ze daar geen gebruik van maken. Alle ouders worden gecompenseerd. Aan gebruik van de noodopvang voor kinderen van mensen in cruciale beroepen zijn geen kosten verbonden.

Tamara van Ark (staatssecretaris SZW):
“We willen de kinderopvanglocaties in staat stellen goede noodopvang te verzorgen voor ouders die nu aan het werk zijn in vitale sectoren. Ik ben trots op hoe de sector dat op dit moment oppakt. Als de rekeningen niet betaald worden dan lopen we het risico dat opvanglocaties in gevaar komen en in het ergste geval moeten sluiten. Ook voor de lange termijn zou dit zeer onwenselijk zijn. Dat willen we met deze compensatie voor alle ouders voorkomen.” 

Deze regeling geldt van 16 maart t/m 6 april. Het kan zijn dat de regeling met enkele weken verlengd wordt, indien dit nodig blijkt te zijn.

Alexandra van Huffelen (staatssecretaris van Financiën):
“Het is goed dat ouders nu duidelijkheid krijgen. Zij kunnen hun kinderopvangplek gewoon behouden, ook als de kinderen tijdelijk niet naar de kinderopvang gaan. Samen met de sector zorgt de belastingdienst dat ouders gecompenseerd worden voor de teveel betaalde eigen bijdrage. Ik hoop dat dit de ouders rust geeft, in deze moeilijke tijd.” 

Ouders kunnen met een gerust hart door blijven betalen en worden hierdoor niet financieel benadeeld. Het recht op kinderopvangtoeslag blijft hiermee doorlopen. Ook blijft de vertrouwde plek voor de kinderen op de kinderopvanglocatie behouden voor wanneer de reguliere situatie terugkeert.

Hoe de terugbetaling van de eigen bijdrage precies gaat verlopen is nog niet bekend gemaakt. Laten we er eerst voor zorgen dat de opvang goed geregeld is en de ouders hun factuur kunnen doorbetalen. Dat is het eerste doel. 

KennisNetwerk GastouderOpvang oprichter Cynthia van Mulekom publiceerde vrijdagmiddag een column waarin zij een dringende oproep doet aan alle ouders om hun factuur door te betalen voor behoudt van de kinderopvang.