Onderzoek als basis voor openen basisscholen en kinderopvang

Datum: 22-04-2020

Dat de basisscholen, kinderopvang en sportclubs voor kinderen weer open gaan is een beslissing die niet zomaar genomen is. Het RIVM legde in de persconferentie van 21 april duidelijk uit welke onderzoek aan de basis van die beslissing lag.

KNGO heeft een samenvatting gemaakt:

Uit onderzoek zijn enkele feiten naar voren gekomen:

 • Er zijn weinig kinderen die besmet zijn met Corona.
 • De overdracht van kinderen op volwassenen is zeer beperkt.
 • Het aandeel kinderen met Corona in de leeftijd van 0-12 jaar is gering: 211 van de 28000 (0,7%) Coronagevallen is kind. Diezelfde percentages zien ze ook in het buitenland.
  Er zijn 137 monsters van kinderen met griepachtige klachten die bij de huisarts terecht zijn gekomen. Daarvan waren 0 kinderen positief getest op Corona.
 • Geen enkel cluster (contactonderzoek bij besmetting) is gemeld waar besmettingen op scholen of kinderopvang de bron was.
 • Overdracht binnen huishoudens: kinderen blijken niet de verspreiders van Corona, maar eerder de ontvangers van Corona. Er zijn geen gevallen gevonden waarbij de kinderen de eerste bron waren die Corona verspreiden over de rest van het gezin. Het was steeds van ouder op kind en niet van kind op ouder.
 • Uit onderzoek blijkt dat 3,6% van de totale bevolking in aanraking is geweest met Corona (via afweerstoffen-onderzoek). Onder de kinderen is dat maar 1%.
 • De ziektebeelden bij kinderen zijn mild.

  Het besluit om de basisschool en kinderopvang met kinderen t/m 12 jaar te openen per 11 mei zal weinig impact hebben op het aantal Corona gevallen. Een betrouwbare en verantwoorde beslissing, aldus het RIVM.

Lees ook het verslag van de Persconferentie van 21 april 2020