Oefeningen ‘Kind Centraal’ nu gebundeld

Datum: 17-11-2021

Bij vermoeden van kindermishandeling is het belangrijk om dit met het kind te bespreken, maar gebeurt dit ook echt? Helaas blijkt het In de praktijk voor veel gastouders vaak moeilijk om met kinderen op de juiste manier te praten over kindermishandeling zodat de kinderen zich gesteund en geholpen voelen.

Zet het kind centraal

In 2020 lanceerde Augeo Foundation de campagne ‘Kind Centraal’. Deze campagne bestaat uit 6 oefeningen die je helpen om het kind centraal te stellen. Je leert hoe je niet OVER kinderen praat, maar MET ze praat over kindermishandeling. Bovendien leer je hoe je ze kan betrekken bij de gang van zaken. 

Dit zijn de 6 oefeningen in een notendop: 

  • Zorgen bespreken – Hoe bespreek je met het kind jouw zorgen over zijn veiligheid of welzijn.
  • Praten met het kind – Ontdek hoe je een kind kunt vertellen wat je gaat doen met je zorgen die je hebt.
  • Wat doe je met zijn mening – Wat doe je met de dingen die het kind aangeeft wel of niet te willen? 
  • Wat wil het kind – Jouw taak is niet alleen om informatie te geven, het is ook belangrijk om te weten wat het kind zelf wil.
  • Het kind vertelt – Leer hoe je moet reageren als een kind vertelt wat er thuis aan de hand is.
  • Hoe nu verder – Leer wat je moet doen als alle stappen genomen zijn, hoe zorg je dat een kind zich gesteund en gehoord voelt. 

Deze 6 oefeningen vind je nu gebundeld op de website van augeo foundation. Je kunt de oefeningen daardoor nu makkelijk thuis op je eigen ritme eigen maken. Maar, mocht je nog meer verdieping willen, dan kun je via Augeo Acadamy ook een betaalde cursus volgen.