Nieuwe versie COVID Beslisboom

Datum: 24-08-2021

Voor kinderen op basisscholen en in de kinderopvang wordt al een tijdje een beslisboom gebruikt. Deze beslisboom helpt om te bepalen of kinderen naar school, of de kinderopvang kunnen, of thuis moeten blijven in verband met (vermoeden van) COVID. 

Vanaf 17 augustus is er een nieuwe beslisboom ingegaan voor kinderen van 0 jaar t/m groep 8. In deze beslisboom zijn een aantal wijzigingen doorgevoerd die we hieronder zullen beschrijven:

De wijzigingen:

  • Mensen vanaf 12 jaar en ouder moeten bij terugkomst uit ‘Zeer Hoog’ risicogebied, 10 dagen in quarantaine. Voorheen ging dit om landen met een ‘zeer hoog’ risico en ‘hoog’ risico. Dit is nu aangepast naar alleen ‘landen met een ‘ZEER hoog’ risico’.

Voor kinderen onder twaalf jaar is het niet verplicht om in quarantaine te gaan, maar het wordt wel dringend geadviseerd. Op dag 5 kan een test gedaan worden, indien negatief, kan de quarantaine beëindigd worden. Bekijk de website van de rijksoverheid voor meer informatie. 

  • In de nieuwe beslisboom is opgenomen dat niet-geteste kinderen in geval van aanhoudende milde klachten na 7 dagen weer naar school of de kinderopvang mogen. De 7 dagen gaat in vanaf de eerste klachten. Wachten tot een kind 24 uur volledig klachtenvrij is, geld niet meer. Deze regel geldt niet als er een quarantaine-advies geld. Als dit het geval is moeten de quarantaineregels gevolgd worden. 
  • Voorheen werd aangeraden om een kind altijd bij de GGD te laten testen en niet af te gaan op een zelftest alleen. Als nu n de beslisboom gesproken word over testen gaat het altijd om een test bij de GGD. Maar, het is mogelijk dat de GGD ook een zelftest aanraad als extra advies, bijvoorbeeld om besmettingen eerder op te sporen. 
  • Bij categorie 2 van ‘Welke categorie contact’ is de zin toegevoegd; ‘Twijfel je of het kind een categorie 2 contact is? Bel dan de GGD’. 
  • Omdat kinderen vanaf 12 jaar zich nu ook kunnen laten vaccineren wordt dit ook genoemd als een reden dat kinderen immuun kunnen zijn voor COVID. 

Bekijk de beslisboom hier.

Bekijk de regels met betrekking tot terugreizen naar Nederland na verblijf in het buitenland hier: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/nederland-inreizen