Legesheffing gastouderopvang 2021

Datum: 07-01-2021

Kinderopvangorganisaties, dus ook gastouders, dienen zich via hun gemeente in te schrijven in het Landelijk Register Kinderopvang (LRK). De gemeente vraagt vervolgens de GGD een inspectie uit te voeren op de locatie van de betreffende opvang. Na een positief advies verzorgt de gemeente de inschrijving van de nieuwe locatie in bij het LRK. Onder nieuwe registraties vallen ook verhuizingen en verandering van eigenaar van de locatie.

De tarieven van legesheffing veranderen jaarlijks. Meestal gaat een jaarwisseling gepaard met een stijging van de legeskosten. Het is belangrijk dat we gemeenten laten inzien dat een stijging van de legeskosten de toegankelijkheid van de gastouderopvang verlaagd. In enkele regio’s in Nederland is de vraag naar gastouders hoger dan het aanbod. Een verhoging van de legeskosten verlaagd de kans voor ouders om opvang te vinden die bij ze past.

We roepen onze leden daarom op om bij de eigen gemeente bezwaar te blijven maken op de (verhoging van) de legesheffing. Alleen wanneer we dat collectief gezamenlijk doen, zal er aandacht voor komen.
We hebben op de Online Kennisbank een lijst gemaakt met alle gemeenten en vragen aan onze leden om de lijst met legestarieven compleet te maken.

Naar de Online Kennisbank met legeslijst en bezwaarbrief