Leespluim 2020

Datum: 04-05-2020

De Sardes-Leespluim van mei 2020 gaat naar: Eén voor jou, twee voor mij. Het is een bekroning van kwalitatief goede en veelzijdig bruikbare boeken voor jonge kinderen (0-6 jaar) om hen te prikkelen tot lezen en hun leesplezier en taalvaardigheid te bevorderen.

De doelgroep van de Leespluim bestaat uit professionals die met jonge kinderen werken in de kinderopvang en het onderwijs, studenten in opleiding, ouders, grootouders en natuurlijk ook de kinderen zelf. Doelstelling is kinderen vertrouwd te maken met boeken en lezen. Een onafhankelijke jury houdt bij de beoordeling rekening met de inzetbaarheid van de boeken in opvang en onderwijs.

De titel van het boek in combinatie met de afbeelding op het omslag roept direct een zekere spanning op. Beer en Wezel kijken elkaar vriendelijk aan rond een gedekte tafel in het bos, waarop drie paddenstoelen liggen. Die paddenstoelen heeft Beer onderweg naar huis gevonden. Vriend Wezel maakt er een lekker maaltje van. Een knus tafereel dat spoedig ontaardt in een ruzieachtige discussie over de verdeling van de derde paddenstoel. Beiden menen daar recht op te hebben. In mooie ‘ruzietaal’ en prachtige mimiek is de escalatie én het bijleggen van het conflict goed te volgen. En passant leren kleuters ook nog wat kooktermen, maken ze kennis met een feestelijk gedekte tafel en krijgen wellicht inspiratie voor het maken van een fruitsalade. De schutbladen met inkijkjes in het bos bieden kansen voor gesprekken over bosbewoners en natuurbeleving in het algemeen.

Bron: Sardes.nl