Intervisiebijeenkomst Aandachtsfunctionarissen gastouderopvang

Datum: 18-02-2021

Precies een week  geleden vond de eerste (online) intervisiebijeenkomst plaats voor Aandachtsfunctionarissen gastouderopvang. Het was een zeer waardevolle bijeenkomst!

Sinds 2 jaar biedt KNGO in samenwerking met Florieke Stofmeel van FlexFlow een speciale op maat gemaakte training tot Aandachtsfunctionaris Gastouderopvang. Tijdens deze intensieve 2-daagse training met trainingsacteur, e-learningmodules en thuisopdrachten gaan toekomstige aandachtsfunctionarissen aan de slag met het beleid rond het werken met de Meldcode kindermishandeling, communicatieve vaardigheden en de borging daarvan in samenwerking met aangesloten gastouders. Dit alles wordt in die 2-daagse samengevoegd in een implementatieplan passend bij de eigen organisatie. Gastouderopvang werkt anders dan een kinderdagopvangteam en dat vraagt dus maatwerk.
Tijdens de intervisiebijeenkomst was aandacht voor 3 belangrijke punten.

  1. Werken aan beleid -> implementatie van de meldcode.
  2. Werken in de uitvoering -> informeren, adviseren, monitoren/evalueren professionals.
  3. Professioneel handelen -> eigen vaardigheden en/of bijscholing van professionals.

De intervisiebijeenkomst bleek, volgens de cursisten, eigenlijk meer te bieden dan alleen intervisie. Aandachtsfunctionarissen kregen de kans om kritisch te kijken naar hun eigen implementatieplan, wat is gelukt in de afgelopen periode en waarmee ga ik nu verder of wat kan ik extra aandacht geven of aanscherpen in mijn beleid.
Er was ruimte om individuele dilemma’s te bespreken en te oefenen met gespreksvoering aan de hand van een ingebrachte casus.

FlexFlow en KNGO brainstormen nu over wat er periodiek nodig is om het succesvol werken met de meldcode in de gastouderopvang te blijven verbeteren.
Op 7 en 21 april 2021 is de eerstvolgende mogelijkheid om deel te nemen aan de tweedaagse training Aandachtsfunctionaris Gastouderopvang. Aanmelden kan HIER.