GGD GHOR over wetsvoorstel niet gevaccineerde kinderen in de kinderopvang

Datum: 03-03-2021

Wat vindt GGD GHOR van het wetsvoorstel dat de kinderopvang kinderen die niet gevaccineerd zijn mag weigeren?

Wij staan voor gezond en veilig opgroeien van alle kinderen en daar hoort vaccineren bij. Het wetsvoorstel is een reactie op de begrijpelijke vraag van ouders die zich zorgen maken om de veiligheid van hun kinderen op de kinderopvang. Wij realiseren ons dat 100% bescherming tegen infectieziekten niet bestaat, maar dat een zo hoog mogelijke vaccinatiegraad daarbij helpt. En wij zijn voor een informatieplicht voor houders.

Toch vinden we het belangrijk om aandacht te vragen voor het feit dat GGD’en er zijn voor de veiligheid van alle kinderen, dus ook van de niet-gevaccineerde kinderen. Wij maken ons daarom zorgen over het ontstaan van zogenoemde brandhaarden: plekken waar alleen niet-gevaccineerde kinderen worden opgevangen. Ook vragen we om deze reden aandacht voor het ontbreken van de gastouderopvang in dit wetsvoorstel.

Tot slot nog één opmerking: het wetsvoorstel kan bijdragen aan de veiligheid van kinderen en we begrijpen dat kinderopvanghouders ongevaccineerde kinderen willen kunnen weigeren, vanuit hun verantwoordelijkheid voor een veilige en gezonde omgeving. Wij als GGD’en, vanuit onze verantwoordelijkheid voor alle kinderen, willen met alle ouders in gesprek zijn en blijven. Dat is wat ons betreft de weg naar een hogere vaccinatiegraad. Die weg wordt ondersteund door het recente rapport van het Nivel en blijkt effectief, getuige de meest recente vaccinatiecijfers

Bron: www.ggdghor.nl