Gastouders zijn altijd primair voor de continuiteit van de opvang!

Datum: 09-02-2021

Nu sinds 8 februari de kinderopvang en de basisscholen weer open mogen zijn er ook weer nieuwe protocollen en richtlijnen gepubliceerd. We lichten een bijzondere regel uit:

Medewerkers van de kinderdagopvang en gastouders kunnen in aanmerking komen voor een sneltest, hetgeen uiteraard belangrijk is voor de continuiteit van de opvang. Om de druk op de sneltesten te beperken is er een “afwegingskader’ ingevoerd waaruit moet blijken of het testen van de persoon ook echt van belang is voor de continuiteit van de opvang. De volgende vragen zijn het afwegingskader:
• Is er sprake van niet op te vangen uitval?
• Moet er een groep naar huis worden gestuurd?

Binnen organisatie kan er immers ook soms geschoven worden met medewerkers om toch de continuiteit te borgen en hier is dus geen voorrang nodig.

Overheid en brancheorganisaties wilden voor de gastouderopvang aansluiten met een soortgelijke regeling. Gastouders werken alleen en zijn ALTIJD primair voor de continuiteit van de opvang. De groep moet ALTIJD naar huis worden gestuurd, tenzij een gastouder niet alle dagen werkzaam is.
Stel dat een gastouder alleen op woensdag werkzaam is, dan is het niet nodig om op vrijdag met een voorrangsverklaring een sneltest te doen. Een reguliere test zou dan volstaan.

Het GOB is ingeschakeld om een verklaring ondertekenen dat “aan het afwegingskader is voldaan”. Immers onnodige voorrang voor de een, is wachttijd voor de ander.
KNGO verzoekt GOB’s om extra goed bereikbaar te zijn voor het controleren en ondertekenen van voorrangsverklaringen. Wil je als gastouder snel kunnen handelen, neem dan alvast kennis van deze procedure of je kunt de voorrangsverklaring al ingevuld klaarleggen. Dan hoeft het GOB alleen nog akkoord te geven op het moment dat het zover is.

De nieuwe protocollen en het afwegingskader is te downloaden van de Online Kennisbank.