Gastouder aan huis (Nanny)

Nanny aan huis (gastouder zijn aan huis bij de vraagouder)

Als nanny bij de ouder en de kinderen thuis ben jij het vaste gezicht in het gezin. Je bent een verlengstuk van de opvoeding en het dagelijkse reilen en zeilen in huis wanneer de ouders aan het werk zijn. Een nanny dient aan dezelfde diploma- en kwaliteitseisen te voldoen als een erkende gastouder en ingeschreven te staan in het Landelijk Register Kinderopvang.
Werk je als nanny in het huis van de ouder, dan werk je via de Regeling Dienstverlening aan huis.
Werken volgens de Regeling Dienstverlening aan huis mag alleen indien je maximaal 3 dagen per week werkt. Het aantal uren dat je per dag maakt is niet van belang. Werk je 4 of meer dagen, dan kun je alleen als gastouder aan huis (nanny) werken in loondienst bij de vraagouder of wanneer je ZZP-er bent met een overeenkomst van opdracht. Verdiep je dan wel in de voorwaarden van Beter Ondernemerschap. Je kunt niet als ZZP-er werken én volgens de Diensregeling aan huis.
Je kunt onder de Dienstregeling aan huis ook voor meerdere vraagouders tegelijk of op 1 adres werken.

Regeling dienstverlening aan huis:
Deze regeling is eigenlijk een vorm van loondienstverband, maar de vraagouder (werkgever) hoeft geen loonbelasting en werknemers premies (loonheffing) af te dragen en heeft ook geen administratieve verplichtingen.
Dat heeft tot gevolg dat je geen gewone werknemer bent. Je hebt dus ook geen recht op WW, WIA of Ziektewet. Je werkgever mag jou ontslaan zonder ontslagvergunning of duidelijke reden. Je mag wel een opzegtermijn hanteren.

Binnen de Regeling Dienstverlening aan huis heb je recht op:

  • Minstens het wettelijk minimumloon.
  • Vakantiegeld (8%).
  • Vakantiedagen (doorbetaalde).
  • Doorbetaling bij ziekte, gedurende maximaal 6 weken (70% van het loon, maar minimaal het minimumloon)
  • Verlof volgens de Wet arbeid en zorg
  • Een veilige werkomgeving (ARBO)
  • Transitievergoeding.

Op de online Kennisbank van KNGO kun je veelgestelde vragen vinden over het werken als nanny en de Dienstregeling aan huis.

Ook lid worden van KNGO?