De toekomst van gastouderopvang

Datum: 18-05-2021

Tijdens het KNGO Panelgesprek in april zijn er zorgen geuit dat wanneer kinderopvang gratis wordt of gastouderopvang daarin dan wel meegenomen wordt.
KNGO benadrukt dat het thema “gratis kinderopvang” de laatste tijd veel voorbij is gekomen in het kader van de verkiezingen bij enkele partijen. Het is nog niet zover dat dit de toekomst is.
Beide brancheorganisaties hebben een iets andere visie hierop. Het is voor GOB’s goed om kennis te nemen van de visies van beide brancheorganisaties. Er zijn ook enkele GOB’s die zich aan het verdiepen zijn hierin en willen kiezen om lid te worden van 1 van beide. KNGO is geen branchevertegenwoordiger, wij staan dicht bij de sector en informeren, delen, signaleren nieuws, knelpunten en zijn daarin een brug naar andere partijen, waaronder de brancheorganisaties. Naast KNGO-lid ook lid zijn van een brancheorganisatie maakt dat je mee kunt praten en brainstormen op een ander niveau en gastouderopvang een stem kunt geven. Een overweging waard dus.

Wat bekend is over de toekomst van gastouderopvang is dat de verkenning van voormalig Staatsecretaris Bas van ’t Wout gekomen is tot 3 verbeterlijnen voor gastouderopvang:
1. Versterken van toezicht.
2. Verbeteren van de begeleiding van gastouders door gastouderbureaus.
3. Professionalisering van de gastouderopvang.

Deze verbeterlijnen zijn beschreven in de Verzamelbrief Kinderopvang van december 2020 (beschikbaar op de KNGO online Kennisbank) en worden spoedig opgepakt, omdat de (nieuwe) staatssecretaris de kamer hierover in de zomer van 2021 opnieuw moet informeren.
Om toezicht te kunnen verbeteren is het belangrijk om eerst beter beleid te maken en deze in de wet te verankeren en vanuit daar toezicht te versterken.

Dit jaar wordt tevens verder gegaan met: verbetertraject kinderopvangtoeslag:
-> eerder signaleren (maandelijkse aanlevering door GOB’s/KO) (zie eerder nieuwsbericht KNGO)
-> begeleider van ouders met grote kans op terugvorderingen.
-> verbeteren digitale dienstverlening.

Praat en deel mee!
– Wat zijn jouw zorgen/knelpunten?
– Wat is er volgens jou nodig?