Crisisfonds voor kwetsbare kinderen thuis

Datum: 27-03-2020

Door het coronavirus zitten alle kinderen en gezinnen noodgedwongen thuis. De structuur van school is weggevallen en daarmee ook de sociale contacten. Dat kan zorgen voor spanningen. Voor kinderen die thuis niet veilig zijn, is deze situatie nog moeilijker. Voor hen is school de veilige haven. De enige plek waar ze even ‘vrij’ zijn van alle problemen thuis. Juist voor deze kinderen hebben Augeo Foundation, Stichting Kinderpostzegels en Stichting Het Vergeten Kind de handen ineen geslagen en een speciaal crisisfonds opgezet. Zo willen we gezamenlijk kwetsbare kinderen in deze ingrijpende periode helpen.

Het crisisfonds is er voor: kinderen die uit huis geplaatst zijn, kinderen die thuis wonen met een jeugdbeschermingsmaatregel, kinderen in de maatschappelijke opvang, vrouwenopvang en AZC’s. In totaal gaat het in ons land om zo’n 90.000 kinderen die geen veilig thuis hebben. Hier zitten schrijnende gevallen bij, en juist voor die kinderen is het noodfonds bedoeld. De hulpverleners zullen een aanvraag indienen voor die kinderen die het het hardst nodig hebben.

We willen deze kwetsbare kinderen iets bieden om deze periode van verplicht thuis zijn – aangezien we niet weten hoelang deze uiteindelijk gaat duren – wat aangenamer te maken, en de stress te verlagen. Het crisisfonds biedt hiervoor vouchers die bijvoorbeeld besteed kunnen worden aan middelen om het schoolprogramma te volgen, maar ook aan spelletjes of andere materialen waarvan de hulpverlener inschat dat het het kind helpt in deze crisissituatie.

De aanvragen en reacties stromen binnen. In enkele dagen hebben al ruim 1.800 kinderen door het fonds iets gekregen waar ze ook daadwerkelijk nu iets aan hebben. Enkele reacties:

Daphne van een gezinshuis met acht kinderen: ‘Heel erg bedankt voor dit grote cadeau! We hebben vooral veel knutsel- en tekenmaterialen en boeken aangeschaft. En een voetbaldoel want we hebben 5 voetballers. Ze komen deze tijd echt beter door.

Jeugdzorgwerken namens een thuiswonend meisje van 14 jaar met een kinderbeschermingsmaatregel ontzettend bedankt. Jullie hebben haar dag gemaakt! Zij heeft samen met begeleiding een gezelschapsspel uitgekozen, en daarnaast schoolspullen. Het spel zal haar gaan helpen te komen tot ontspanning en de schoolspullen zijn meer dan welkom om haar huiswerk vanuit thuis te kunnen maken.’

De kinderen waren het er unaniem over eens dat het een duikelrek voor in de tuin moest worden! Eentje zei: ‘Als mijn hoofd vol zit kan ik heerlijk ondersteboven hangen en zo mijn hoofd weer leeg laten lopen… ‘
Alleen gecertificeerde (jeugd)hulpverleners en hulpverleners werkzaam in de opvang of AZC’s kunnen een aanvraag indienen. Zij kunnen het beste inschatten bij wie van deze kinderen de nood nu het hoogst is, en waar ze behoefte aan hebben.

Voor meer informatie: www.kwetsbaarthuis.nl