Corona-maatregelen voor de gastouderopvang

Datum: 17-03-2020

De Brancheorganisatie Kinderopvang, BMK en BOinK hebben net overleg gevoerd met de Directie Kinderopvang van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). Er wordt door staatssecretaris Van Ark en haar ambtenaren op alle mogelijke manieren gezocht naar manieren om de eigen bijdrage van ouders gedurende deze crisisperiode achteraf te repareren. Het volgende crisisoverleg is komende vrijdag.

Rijksoverheid heeft enkele veelgestelde vragen aangepast naar aanleiding van vragen vanuit de gastouderopvang:

Mijn kind blijft vanaf 16 maart verplicht thuis, moet ik wel blijven betalen voor opvang?

Ja:

  • Betaal de gehele factuur voor opvang zoals u dat altijd doet. De meeste kinderopvangorganisaties factureren vooraf, dat betekent dat u waarschijnlijk uw factuur voor de maand maart al betaald heeft. Ook voor de maand april vragen wij u de factuur te blijven betalen.
  • Pas niets aan bij de Belastingdienst voor uw kinderopvangtoeslag, zo houdt u uw recht op kinderopvangtoeslag en wordt deze doorbetaald.
  • U hoeft dus in principe geen wijzigingen door te geven of uw kinderopvang stop te zetten, tenzij bijvoorbeeld uw inkomen wijzigt. Geef dit dan wel door aan de Belastingdienst.

Dit geldt ook voor ouders die gebruik maken van gastouderopvang: betaal de gehele factuur voor opvang zoals u dat altijd doet. U hoeft niets aan te passen bij de Belastingdienst voor uw kinderopvangtoeslag om uw recht te behouden. Deze wordt doorbetaald. 
U behoudt dan ook uw plek op de kinderopvang wanneer deze weer regulier opengaat.
Een deel van de kosten die u maakt voor kinderopvang bestaat uit een eigen bijdrage. Ook deze eigen bijdrage voldoet u aan de kinderopvangorganisatie.

  • We begrijpen dat dit in deze tijden onzekerheid voor u kan opleveren. We krijgen hier ook veel vragen over. We kijken op dit moment naar manieren om dit achteraf te repareren en zullen hier zo snel mogelijk over communiceren.

 

Ik maak gebruik van flexibele gastouderopvang, moet ik blijven betalen voor opvang?

Voor gastouderopvang geldt op dit moment hetzelfde als voor kinderdagopvang en buitenschoolse opvang: betaal de gehele factuur voor opvang zoals u dat altijd doet. U hoeft niets aan te passen bij de Belastingdienst voor uw kinderopvangtoeslag om uw recht te behouden. Deze wordt doorbetaald.

Mocht u per maand een verschillende hoeveelheid uren afnemen bij uw gastouder, bijvoorbeeld omdat u onregelmatige diensten draait, gaat u dan uit van het aantal uren dat u normaliter deze maand afgenomen zou hebben. U handelt alsof de gastouderopvang normaal door zou lopen. Dit geldt ook voor het doorgeven van wijzigingen aan de Belastingdienst.

Dit advies is na te lezen op de website van Rijksoverheid.

Op de online Kennisbank voor leden van KNGO zijn de nieuwe veelgestelde vragen van vandaag geplaatst.
Die gaan vandaag voornamelijk over de financien. 

Naar de online Kennisbank

Nog geen lid?
Lid worden van KNGO

Heeft u vragen, kijk dan vooral op de website van Rijksoverheid of uw antwoord erbij staat.
Zo niet, dan mogen leden hun vragen blijven stellen aan redactie@kngo.nl.

Disclaimer:
Let op: KNGO doet haar uiterste best om de regels te interpreteren met de informatie die zij in nauw contact met diverse partijen
heeft verzameld. De overheid gaat deze week kijken hoe de nieuwe maatregels in de praktijk uitpakken. Het is te verwachten dat er nog nuances of wijzigingen
volgen. We willen je erop wijzen dat je geen rechten kunt ontlenen aan de tips, antwoorden of adviezen die KNGO geeft.

Volg vooral onze Facebook-pagina en nieuwsartikelen om op de hoogte te blijven.