Certificaat of bewijs van deelname, wat is het precies?
Het certificaat of bewijs van deelname.
Wat staat er allemaal op dit papiertje voor aan de muur?
Als pedagogische professional heb je misschien meerdere certificaten of bewijzen van deelname behaald. Maar heb je je zelf wel eens afgevraagd waarom dit papier eruit ziet zoals het eruit ziet, wat erop staat en waarom?
Een certificaat of een bewijs van deelname is een schriftelijke verklaring waarin staat dat je over bepaalde kennis en vaardigheden beschikt, omdat je met goed gevolg een (bij)scholing hebt afgerond. Hiermee heeft dit papiertje 2 functies: het dient als bewijs voor een prestatie en het laat aan anderen zien waarin je jezelf hebt ontwikkeld. Het zegt dus iets over de kwaliteit van jouw dienst. Dit is handig en transparant voor ouders of een toekomstige werkgever en in onze sector voor de GGD.
Let wel, deze erkenning hoort bij een momentopname en kan dus meerdere keren behaald worden. Je kunt jezelf dus afvragen welke waarde een certificaat uit 1995 nog heeft zonder verdere bijscholingscertificaten…
Een certificaat of bewijs van deelname?
Doorgaans wordt een certificaat afgegeven wanneer een toetsing van kennis en vaardigheden heeft plaatsgevonden. Een Bewijs van deelname is een toetsing niet van toepassing geweest, maar wel een actieve deelname aan een live of online activiteit.
De waarde van de erkenning
De waarde van een certificaat of bewijs van deelname is alleen erkend te noemen wanneer deze is afgegeven door een instantie die erkend is om deze bewijzen af te geven. Wanneer je een cursus hebt gevolgd bij een erkende opleider, dan zul je dat altijd terug vinden op het certificaat. Vaak is dat in de vorm van een logo, met eventueel wat tekst erbij. Dit kenmerk van een erkend opleidingsinstituut zorgt ervoor dat het certificaat landelijk erkend wordt. Zonder dit kenmerk geldt het certificaat alleen als bewijs van een prestatie. Bekende keurmerken zijn bijvoorbeeld: CRKBO, NRTO, Crebo, Croho, ISO, Cedeo.
Wat staat er verder nog op?
Op je certificaat staan natuurlijk persoonsgegevens, waaronder je volledige naam en geboortedatum.
Op documenten die langer geldig zijn wordt geadviseerd om als vrouw je meisjesnaam (dat is je achternaam bij geboorte) erop te zetten. Ga je onverhoopt scheiden, dan wil je niet de naam van je ex-partner op je kostbare document, toch?
Daarnaast vind je vanzelfsprekend de naam of titel van de scholing en de naam van de opleider en de datum van behalen van de erkenning op het certificaat. Soms staat ook je geboorteplaats en de vervaldatum van het certificaat erbij genoteerd. Belangrijk is dat de specifieke opgedane kennis en/of vaardigheden beschreven staan. Bijvoorbeeld in de vorm van leerdoelen of een verwijzing naar een website waar dit beschreven staat. Tot slot is het certificaat vaak ondertekend door de directeur van het opleidingsinstituut.
> Lees hier meer handige artikelen over kwaliteitsverbetering in de gastouderopvang.