KinderWijs TV: Pedagogische e-learning voor gastouderopvang

Het is bijna zover! Na enkele maanden schrijven en filmen en bekijken en corrigeren gaat deze maand KinderWijs TV de lucht in.

KinderWijs TV is onderdeel van KennisNetwerk GastouderOpvang. KNGO probeert met dit initiatief te bewerkstelligen dat gastouders meer keuze aan voorzieningen hebben om mee te kunnen groeien met de pedagogische kwaliteit die de kinderopvangsector vraagt. Het stimuleren en begeleiden van de ontwikkeling van kinderen tijdens de opvang is de basis. Het boek Pedagogisch Kader Gastouderopvang, een groeiend aanbod aan trainingen en lectuur speciaal voor de gastouderopvang en nu KinderWijs TV zijn belangrijke onderdelen om te laten weten aan de buitenwereld dat we aan pedagogische kwaliteit werken.

Wat heeft KinderWijs TV te bieden?
KinderWijs start met 7 e-learning pakketten, waaronder Helpende Zorg en Welzijn, Vaardigheden en Algemene ontwikkelingstheorie.  Het e-learning pakket geinspireerd op het Pedagogische Kader Gastouderopvang is gesplitst in drie pakketten.
Deze pakketten bevatten in totaal 35 onderwerpen, waaronder Diversiteit, Zelfredzaamheid, Begeleiden in ontwikkeling, Reflecteren, Omgaan met druk gedrag en nog veel meer.

Voor gastouderbureaus en hun gastouders:
Voor gastouderbureaus is er de mogelijkheid om via een persoonlijke pagina aangesloten gastouders uit te nodigen tot het bestuderen van een standaard of maatwerk pakket aan e-learning video’s.
Er komt meer controle en gastouderbureaus worden steeds meer verantwoordelijk voor de pedagogische praktijk.
Lees artikel ‘Meer controle op de pedagogische kwaliteit van gastouders”.
Lees artikel: “Gastouderbureaus meer verantwoordelijkheid”.
KinderWijs TV kan gastouderbureaus helpen om meer grip te krijgen op de pedagogische praktijk bij aangesloten gastouders.

Ook voor (vraag)ouders:
Naast het feit dat de e-learning video’s erg geschikt zijn voor gastouders en bemiddelingsmedewerkers zijn de video’s ook uitermate geschikt voor (vraag)ouders. Dit komt omdat alle beelden zijn opgenomen in de herkenbare huiselijke sfeer van de gastouderopvang. Voor gastouderbureaus een goed middel om hun vraagouders iets leuks aan te bieden en tegelijkertijd aan ouders te kunnen laten zien hoe professioneel en waardevol het vak van de gastouder is. (Vraag)ouders zullen zich hierna meer bewust zijn van de uitdagingen die hun gastouder(s) dagelijks tegenkomen.

Betaalbaar en laagdrempelig:
Helaas wordt KinderWijs TV niet gesubsidieerd door de overheid. Dat maakt het lastig om een laagdrempelige prijs te maken voor de toegang tot de E-learning video’s.
KinderWijs TV hoopt op steun van gastouderbureaus voor dit initiatief en de achterliggende gedachte, zodat de prijs laag kan blijven en daarmee toegankelijk mag worden voor de gastouders, ook diegenen die zich nog nooit eerder hebben verdiept in de pedagogische kant van gastouderopvang. Om een vliegende start te kunnen maken zal KinderWijs TV starten met een tijdelijke introductiekorting (juli 2013) om de drempel, voor snelle beslissers die pedagogische input hoog in het vaandel hebben staan, te verlagen.

De prijzen van de e-learning pakketten komen op ongeveer € 20 euro (btw vrij) per pakket te liggen. Een introductiekorting van maar liefst 50% geeft in de maand jui al toegang tot de e-learning. Dus zorg dat je er snel bij bent!