Observeren en de Meldcode Kindermishandeling

Zaterdag 27 oktober heeft Cynthia van Mulekom van KennisNetwerk Gastouderopvang de training gewijzigde Meldcode Kindermishandeling van gastouderbureau Zorg voor mijn Kind in Venray bijgewoond. Maar liefst 30 gastouders zaten deze zaterdagochtend 10 uur paraat voor deze training. De nieuwe meldcode Kindermishandeling gaat per 1 januari 2019 in. 

Zorg voor mijn Kind organiseerde deze training in goede samenwerking met Florieke Stofmeel van FlexFlow. Florieke trainde deze gastouders eerder al op het signaleren en de stappen van de meldcode. Eigenaar Job Wijnen en bemiddelingsmedewerker Marieke volgden recent de training Aandachtsfunctionaris van FlexFlow. Met als doel volledig uitgerust te zijn met de juiste kennis en vooral communicatieve vaardigheden om in samenwerking met gastouders een goede uitvoering te kunnen geven aan de verbeterde meldcode. 

Door de grote betrokkenheid en samenwerking tussen Florieke, Job en Marieke ontstond er een training die de specifieke kennis voor gastouders overbracht. Onder bevlogen leiding van Florieke kregen ook Job en Marieke een podium en een duidelijk aandeel in de training. Op unieke wijze hadden zij voor hun gastouders de verantwoordelijkheden in de verbeterde meldcode vereenvoudigd tot twee belangrijke onderdelen: het Vastleggen en Overleggen.

Op een visuele en enthousiaste wijze drukten zij gastouders op het hart dat zij een belangrijke taak hebben in het op de juiste manier Vastleggen en Overleggen. Maar ook op welke laagdrempelige manier zij met feiten al het gesprek aan kunnen gaan met ouders tijdens overdracht. Zonder het, vooral objectieve, Vastleggen en Overleggen door de gastouder, kan het GOB haar taak binnen de meldcode niet uitvoeren.

Daarom is expertise en vooral partnerschap tussen gastouder en GOB zo enorm belangrijk. Dit partnerschap was vooral duidelijk zichtbaar, maar ook voelbaar, deze ochtend. Heel bijzonder. Een ware Good Practice voor de gastouderopvang!

Vanuit dat inzicht heeft KNGO samen met het educatieve platform voor gastouders KinderWijs TV, ter voorbereiding op de verbeterde Meldcode kindermishandeling, de module Observeren aangevuld met een onderdeel “objectief rapporteren”. De module geeft nu goed invulling aan de nodige kennis en vaardigheid die de professional op de werkvloer nodig heeft om in goed partnerschap met collega’s en/of het gastouderbureau uitvoering te geven aan de Verbeterde Meldcode.

De e-learning Update Meldcode Kindermishandeling is voor leden van KNGO kosteloos beschikbaar vanaf 19 november in de Week van de Kindermishandeling.

Ben je géén lid  van KNGO dan is de e-learning beschikbaar voor de lage prijs van €15 inclusief toets en certificaat. Wanneer je nu lid wordt van KNGO ontvang je naast tweemaal per jaar het WijZ! Magazine, vakblad voor gastouders en het online ledengedeelte nu dus ook de e-learning Meldcode Kindermishandeling gratis!  

Lid worden van KNGO: 
A. Word lid van KNGO tot 31-12-2018 voor  € 19,95. U ontvangt dan de laatste 2 WijZ! Magazines direct per post in huis en krijgt vanaf 19 november toegang tot de E-learning Update Meldcode Kindermishandeling.Tevens hebt je direct toegang tot de online inlogomgeving en krijg je korting op producten en bijeenkomsten.
B. Word lid van KNGO per 1-1-2019. Je lidmaatschap start 1-1-2019. Je hoeft nu niets af te rekenen en ontvangt vanaf januari 2019 het nieuwste WijZ! magazine thuisgezonden, toegang tot de E-learning Update Meldcode Kindermishandeling en het online ledengedeelte van KNGO.

Inschrijfformulier lidmaatschap KNGO (Gastouder)
Inschrijfformulier lidmaatschap KNGO (Gastouderbureau)