'Hoe word je een officiële gastouder?' KNGO in weekblad Margiet

Cynthia van Mulekom gaf advies in de rubriek Vraag van de Week in het weekblad Margriet. In deze rubriek geven specialisten antwoord op vragen van lezeressen.
Cynthia gaf antwoord op de vraag: 'Hoe word je een officiële gastouder?
'

Gitte (61): “Ik pas regelmatig op mijn kleinkinderen en nu wil ik voor meer kinderen gastouder worden, mag dat?”

Cynthia van Mulekom: “Ja, je kunt ook een gastouder voor meer kinderen worden.
Als de ouders de kinderopvangtoeslag van de overheid willen ontvangen om jou te kunnen betalen en ze willen leunen op de veiligheid en de pedagogische kwaliteit van de Wet kinderopvang, zul je wel aan wat voorwaarden moeten voldoen. Gastouder zijn is namelijk wat anders dan ‘oppassen’. In de Wet kinderopvang, die ook die vergoedingen regelt, staat dat een gastouder voor kinderen van nul tot en met twaalf verplicht is om ‘verantwoorde kinderopvang’ aan te bieden. Daarmee wordt kinderopvang bedoeld die bijdraagt aan een goede ontwikkeling van een kind in een (emotioneel) veilige en gezonde omgeving. Vanaf 2010 moet je als gastouder een basisopleiding hebben. Er staat een lijst met zorg/ pedagogische diploma’s die aan de voorwaarden voldoen op onze site www.kngo.nl.

Naast een basisopleiding moet je een geldig EHBO-diploma voor kinderen hebben, een bewijs van goed gedrag (dit is een VOG, Verklaring Omtrent Gedrag) en je moet ingeschreven staan in het personenregister kinderopvang. Dit laatste omdat mensen in dit register continu worden gescreend in het kader van de meldcode kindermishandeling. Ten slotte schrijf je je in bij een van de zevenhonderd gastouderbureaus. Je vindt die op landelijkregisterkinderopvang.nl. Zoek een goed bureau dat bij je past. 'Het gastouderbureau bemiddelt tussen gastouder en ouder, schrijft je in in het landelijk register kinderopvang en doet een voorcontrole om te controleren of je huis wel voldoet aan alle eisen. Zo moet er bijvoorbeeld voor iedere baby een eigen slaapkamer zijn, moeten alle stopcontacten beveiligd zijn, moeten er traphekjes zijn geplaatst en als je aan het water woont, moet er hekwerk tussen de tuin en het water staan. De GGD kan later echt komen controleren.

Als gastouder ben je in principe ondernemer, want je moet belasting betalen over het bedrag dat je ontvangt. Als je voldoende uren maakt en je echt profileert als ondernemer kun je ook in aanmerking komen voor ondernemersaftrek. In dat geval wordt het 'vak aantrekkelijker en houd je geld over om je te verzekeren tegen ziekte of om te sparen voor je pensioen. Het uurtarief dat je vraagt, kun je overigens zelf bepalen. Dat hangt af van de diensten die je levert: heb je een hoge opleiding of doe je geregeld aan bijscholing, bied je activiteitenprogramma’s aan, help je kinderen met huiswerk en/ of heb je een abonnement op de speel-o-theek, dan kun je wat meer vragen.”