Directe Financiering Kinderopvang gaat niet door

Afbeeldingsresultaat voor veranderingStaatssecretaris Tamara van Ark kondigde vorige week aan dat het wetsvoorstel om vanaf 2020 de kinderopvangtoeslag via DUO naar de kinderopvangorganisaties te laten verlopen niet door gaat.
Voordeel aan deze werkwijze was dat ouders minder snel in definanciele problemen zouden komen, zoals bij de huidige werkwijze het geval is door het voorschieten en achteraf afrekenen van het recht op kinderopvangtoeslag.

Het besluit om te starten met het zorgvuldig ontwikkelen van de nieuwe manier van financieren van kinderopvangtoeslag via DUO werd genomen omdat de Belastingdienst nog geen verbetering of verandering in zicht had. Bij de recente aankondiging dat de Directe Financiering uitgesteld zou worden met een jaar heeft Tamara van de Ark een nieuwe inventarisatie gedaan. De Belastingdienst heeft in de afgelopen jaren veel verbeteringen in het systeem en processen doorgevoerd. Dat afgewogen tegen de risico's die de invoering van de nieuwe Direct Financiering met zich mee zou kunnen brengen heeft haar doen besluiten om het roer toch om te gooien.
Dit tot verbazing van partijen die zich al geruime tijd voor de volle honderd procent hebben ingezet om de Directe Financiering zorgvuldig neer te zetten. Daarentegen was er toch ook wel grote opluchting bij de kinderopvanginstellingen die de werkdruk en risico's van de invoering van de nieuwe financieringsmethode zagen aankomen.
Er was inmiddels al 20 miljoen euro besteedt aan het project Directe Financiering.
‘Het is een gemiste kans om het voor ouders eenvoudiger te maken’, reageert Marjet Winsemius, directeur van Stichting Voor Werkende Ouders. ‘De afgelopen jaren hebben wij samen met het ministerie, veldpartijen en DUO hard gewerkt aan het nieuwe systeem om het voor iedereen beter te maken en nu wordt de stekker eruit getrokken.

Eerdere berichtgeving van KNGO over Directe Financiering:
Directe Financiering in gastouderopvang
Testouders gezocht voor project Directe Financiering
Vernaderingen financiering kinderopvang uitgesteld