Congres Gastouderopvang2025 & Studiedag BKK Spel en Spelen

                        

Zaterdag 28 oktober kwamen ruim 190 gastouders, gastouderbureaus, bemiddelingsmedewerkers en beleidsmakers bijeen om met elkaar in gesprek te gaan en mening en visie uit te wisselen over de toekomst van gastouderopvang tijdens congres GastouderOpvang2025 georganiseerd door KennisNetwerk GastouderOpvang.
Bekijk de foto's onderin deze pagina!

Het was een dag vol inspiratie en enthousiasme. Organisaties als GGD GHOR, Veiligheid NL daagden de bezoekers uit om hun mening te geven op stellingen en te verwoorden welke veranderingen hun beroep makkelijker uitvoerbaar zouden maken. Ook de BKK studiedag Spel en Spelen was onderdeel van het congres met deelsessies over binnenspel, buitenspel en spel tijdens zorgmomenten.

Om 9.30 uur trapte KNGO directeur Cynthia van Mulekom de congresdag af in de theaterzaal van de locatie. Een terugblik op de activiteiten van KNGO en de uitleg van de essentie van deze dag: het elkaar informeren en kennis en visie uitwisselen. Hoe pak jij iets aan, waarom doe jij dat zo, wat werkt wel, wat niet? Hoe zou het anders moeten kunnen en wat bereiken we daarmee? Maar vooral ook de boodschap aan de beleidsmakers dat gastouderopvang anders werkt dan kinderdagopvang. De uitwisseling en het gesprek tussen het werkveld en beleidsmakers moet een brug slaan en duidelijk maken dat gastouderopvang voor nieuwe wet en regelgeving een andere aanvliegroute nodig heeft dan kinderdagopvang. 

Daarna was het woord aan Janneke Hagenaar van BKK. Janneke nam de deelnemers mee naar het Digitale Plein van BKK en gaf een voorproefje op de deelsessies rond Peer-to-Peer learning. Alle bezoekers kregen bij binnenkomst een Kennisdossier 

Tot slot was het woord aan BKK directeur Betsy van de Grift over de pedagogische kwaliteitskaders en het nieuwe meetinstrument van NCKO dat dit jaar ook beschikbaar wordt voor gastouderopvang.

Na deze inspirerende ochtend was het tijd voor de eerste deelsessies waar de vraag "Wat wil jij als professional?" centraal stond. 

 
Plenaire Sprekers

 


 

Tijdens de 2x3 deelsessies van de Studiedag Spel en Spelen van BKK stond kijken naar, en leren van elkaar centraal. Pedagogische beroepskrachten blijken (volgens onderzoek) het meeste te hebben aan interactieve vormen van kennisdeling en training van vaardigheden. Door reflectie, intervisie en videofeedback treedt een krachtig leerproces op. Leren kan ook via het gratis Digitale Plein met daarop praktijkvoorbeelden van diverse collega’s; klik hier om je aan te melden voor dit Digitale Plein.

Van deze deelsessies zijn geen verslagen beschikbaar.

Deelsessiehouders/gespreksleiders:

    

 


?In de deelsessie: "Wat wil jij als professional?" werden deelnemers onder leiding van deelsessiehouders geraadpleegd over wat zij (anders) zouden willen voor zichzelf als professional of de gastouderopvangbranche. Aan de hand van stellingen gaven deelnemers hun mening en visie op de toekomst. Natuurlijk was hier ruimte voor een dialoog en soms ook een discussie. Van alle deelsessies is een verslag geschreven door de deelsessiehouder(s). KNGO zal ervoor zorg dragen dat deze verslagen ook worden gepresenteerd aan de diverse belanghebbenden en beslissers in de politiek en de branche. 

Deelsessiehouders en inhoudsdeskundigen

 

 

 

Lees hier het verslag....
?Stellingen uit de deelsessies

Lees hier het verslag.... Lees hier het verslag....
Lees hier het verslag.... Lees hier het verslag....

Lees hier het verslag....
Stellingen uit de deelsessiesUiteraard weet niemand niet exact wat de toekomst zal brengen. Echter door in gesprek te gaan hierover met elkaar kunnen we delen wat we voor onszelf en onze branche zouden willen en waarom.

Deelsessiehouders presenteerden hoe zij de toekomst zien. Hoe zou het eigenlijk moeten zijn? Daarbij was het toegestaan om een out-of-the-box idee te presenteren. Deelnemers gaven daar dan weer hun visie en mening op. Door deze wensen en verwachtingen naar elkaar uit te spreken en erover in discussie te gaan kunnen we gaan werken aan de kaders van de toekomst.

Lees hier het verslag.... Lees hier het verslag.... Lees hier het verslag....
 
Lees hier het verslag.... Lees hier het verslag....  

Tijdens de KennisWandeling konden deelnemers met hun telefoon kennis opdoen over producten en diensten die van nut kunnen zijn voor hun professionele toekomst. Zij ontvingen tevens een KennisShopper met informatie en leuke, leerzame items van verschillende organisaties. Ondanks de technische haperingen in het WiFi-netwerk konden deelnemers de verschillende QR-codes scannen en quizzen maken.
Na afloop van de wandeling ontvingen de deelnemers hun deelnamecertificaat. 

De KennisWandeling QuiZ van KinderWijsTV kun je inzien door op deze link te klikken. De overige kennisquizzen zijn te bekijken op de online ledenomgeving van KNGO. Nog geen lid? Klik dan hier!

En word dan vandaag nog lid voor slechts € 19,95 en ontvang de laatste 2 WijZ! Magazines of word lid per 1-1-2018 voor € 29,95 voor het hele jaar.

Klik op de foto's voor een impressie van de dag!